Șeful Pentagonului, la granița cu Coreea de Nord: Scopul SUA nu este războiul cu Phenianul

Șeful Pentagonului, la granița cu Coreea de Nord: Scopul SUA nu este războiul cu Phenianul

Scopul Statelor Unite "nu este războiul" cu Coreea de Nord, a declarat vineri secretarul american al apărării, James Mattis, în timpul unei vizite la frontiera intercoreeană, relatează AFP și DPA.

Situația din Peninsula Coreea s-a deteriorat considerabil de la începutul lui 2016, și în special în ultimele luni.

Această înrăutățire a situației este cauzată, pe de o parte, de accelerarea programelor balistice și nucleare ale Phenianului, care a realizat un al șaselea test nuclear la începutul lui septembrie, și, pe de altă parte, de schimbul de replici tensionat dintre liderul nord-coreean Kim Jong-Un și președintele american Donald Trump, care va efectua în noiembrie prima sa vizită în Coreea de Sud.

Însă Mattis, care a vizitat zona demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei, a afirmat vineri că SUA își doresc o "soluție diplomatică".

"Așa cum a spus clar secretarul de stat (Rex) Tillerson, scopul nostru nu este războiul, ci mai degrabă denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreea", a spus el în satul de frontieră Panmunjom.

Mattis a mai spus că el și omologul său sud-coreean Song Young-Moo au "reafirmat angajamentul reciproc în favoarea unei soluții diplomatice pentru a contracara comportamentul iresponsabil și în afara legii al Coreei de Nord".

Spunând despre regimul liderului nord-coreean Kim Jong-Un că este unul 'opresiv', Mattis a făcut o comparație cu Coreea de Sud, despre care a afirmat că este o democrație prosperă și o societate liberă.

Mattis și Song urmează să participe sâmbătă la un summit anual bilateral dedicat chestiunilor de apărare.

Donald Trump va efectua o vizită în Coreea de Sud la 7 și 8 noiembrie, în cadrul unui turneu în Asia. Iar declarațiile sale sunt extrem de așteptate.

La mijlocul lunii septembrie, președintele american a amenințat, de la tribuna ONU, că "va distruge total" Coreea de Nord dacă aceasta ar ataca SUA sau aliații lor.

Phenianul a răspuns prin vocea șefului diplomației, Ri Yong Ho, care a spus despre liderul de la Casa Albă că este 'deranjat mintal', 'megaloman' și 'rege mincinos'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

3 Voi știți cine e marmota asta?

4 VIDEO Un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii în Buzău

5 Din jurnalul secret al unui arhitect despre Casa Poporului