Şeful Pentagonului, Mark Esper, vrea să efectueze o vizită în China în acest an

Şeful Pentagonului, Mark Esper, vrea să efectueze o vizită în China în acest an

Secretarul american al apărării, Mark Esper, şi-a anunţat marţi intenţia de a efectua o vizită în China în acest an, în contextul în care Washingtonul acuză Beijingul că face din Marea Chinei de Sud "imperiul său maritim", relatează AFP.

"Până la sfârşitul anului, sper să efectuez o vizită în China pentru prima dată în calitatea mea de secretar al apărării pentru a îmbunătăţi cooperarea în sectoarele unde avem interese comune şi pentru a crea sisteme necesare de comunicare de criză", a declarat Esper în cadrul unui seminar online organizat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS).

Şeful Pentagonului a reamintit că SUA consideră revendicările teritoriale ale Beijingului din Marea Chinei de Sud drept "ilegale", subliniind însă că SUA "nu caută conflictul".

Washingtonul vrea "relaţii pozitive şi productive cu China" şi îşi doreşte "să deschidă linii de comunicare şi de reducere a riscurilor", a adăugat el. Însă "China nu are dreptul să facă din apele internaţionale o zonă de excluziune pentru propriul imperiu maritim", a mai spus Esper.

El a enumerat o serie de "acţiuni dăunătoare" în Marea Chinei de Sud în ultimele luni, acuzând armata chineză că a scufundat o navă de pescuit vietnameză, că a "hărţuit" companii de explorare petrolieră malaeziene şi că a escortat bărci de pescuit chineze în zona economică exclusivă a Indoneziei.

SUA resping de mult timp revendicările Chinei asupra cvasi-totalităţii micilor insule şi recifelor din Marea Chinei de Sud în faţa ţărilor riverane (Malaezia, Vietnam, Filipine, Brunei).

Însă administraţia americană şi-a înmulţit presiunile asupra regimului chinez după impunerea la sfârşitul lunii iunie de către Beijing a unei legi draconice privind securitatea naţională la Hong Kong.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

2 DOCUMENT / Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat d…

3 SURSE Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, cercetat disciplinar după ce a fost prins petrecând cu peste …

4 FOTO Imaginea care demontează apărarea lui Gavriș / Ministrul de Interne reacționează

5 Membru marcant al Mafiei, ucis cu sânge rece de un lucrător român. La audieri a spus că a fost nevoit să-și ap…