Șeful STS: Problema securității cibernetice este întâi a cetățenilor și a politicienilor, mai puțin a noastră

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, a susținut joi că securitatea cibernetică este în principal o problemă a cetățenilor și a politicienilor, mai puțin a instituției pe care o conduce.

"Problema securității cibernetice este întâi și întâi o problemă a cetățenilor și a reprezentanților lor, mai puțin a noastră. Noi ne executăm misiunile din fișa de post și încercăm să fim nu numai reactivi, ci și proactivi, prin educație și estimarea unor măsuri pe care trebuie să le luăm, prin cercetarea vulnerabilităților, echipamentelor pe care noi le folosim în rețea și încercarea de a previziona anumite tipuri de vulnerabilități care pot fi exploatate", a spus Opriș, la dezbaterea "Securitatea cibernetică — de la protecția individului la securitatea națională", organizată la Parlament de Comisia pentru afaceri europene în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

El a precizat că în societate nu există întotdeauna suficiente informații și măsuri în ceea ce privește achiziționarea de echipamente electronice.

"Acesta este motivul pentru care susțin în continuare că, indiferent, cu lege sau fără lege, securitatea (cibernetică — n.r.) este în primul rând o problemă a cetățenilor și clasa politică ce reprezintă interesele cetățenilor nu se poate absolvi de această sarcină și sunt convins că într-un incident informatic major care afectează viața cetățenilor vor fi făcuți vinovați atât ei, cât și noi, cei care ne ocupăm. Din punctul acesta de vedere eu mă simt relativ confortabil din punct de vedere instituțional, fiindcă am făcut în avans niște lucruri, dar sunt preocupat de participarea tuturor la acest fenomen de a securiza viața noastră personală întrucât în România s-a reușit performanța ca toate interfețele publice să fie furnizate în condiții de relativă mai puternică securitate decât în mod normal. Pe tăcute s-a reușit să se facă acest lucru", a explicat Opriș.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

2 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

3 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

4 CEx cu scandal la PSD! Se țipă de se aude din curte / Dăncilă către Manda: Să spuneți că nu puteți câștiga alege…

5 DOCUMENT / Singurele secții unde a câștigat Viorica Dăncilă în Iași sunt cele în care au votat pușcăriașii!

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?