Șeful Wagner neagă raportul WaPo potrivit căruia ar fi oferit informații Kievului în schimbul unor teritorii

Șeful Wagner neagă raportul WaPo potrivit căruia ar fi oferit informații Kievului în schimbul unor teritorii

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a negat un raport potrivit căruia s-ar fi oferit să împărtășească cu Kievul informații despre pozițiile trupelor rusești în schimbul cedării de către ucraineni a teritoriului din jurul orașului Bahmut, aflat în conflict.

Foto Profimedia

Într-un mesaj audio postat luni pe canalul său de Telegram, Prigojin a speculat că povestea ar fi putut fi pusă la cale de dușmanii săi, notează CNN.

Articolul, apărut în Washington Post, s-a bazat pe scurgeri de informații din documentele serviciilor secrete americane.

The Post a relatat duminică că Prigojin s-a oferit să dea armatei ucrainene informații despre pozițiile trupelor rusești dacă Kievul își va retrage propriile forțe din jurul orașului Bahmut. Prigojin a făcut propunerea către Direcția de informații militare a Ucrainei, cunoscută sub numele de HUR, în ianuarie, susține Post. Acesta a citat un document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, potrivit căruia Prigojin s-a întâlnit cu ofițerii HUR într-o țară nespecificată din Africa.

„Pot să spun cu încredere, dacă suntem serioși, că nu am fost în Africa cel puțin de la începutul conflictului, ci de fapt cu câteva luni înainte de începerea operațiunii militare speciale”, a declarat Prigojin. „Prin urmare, pur și simplu nu am putut să mă întâlnesc fizic cu nimeni de acolo”.

În mesajul său, Prigojin a întrebat retoric: „Cine se află în spatele acestui lucru? Cred că fie unii jurnaliști au decis să facă publicitate, fie tovarășii din Rublyovka au decis acum să inventeze o poveste frumoasă, plantată”. Rublyovka este numele unui cartier înstărit din Moscova, situat de-a lungul autostrăzii Rublyovo-Uspenskoye, care este cunoscut pentru proprietățile rezidențiale de lux și vilele pentru elita rusă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliștilor că nu poate comenta raportul Washington Post, în afară de a spune: „Pare a fi o altă farsă”.

Andriy Yusov, un reprezentant al Serviciului de informații al apărării din Ucraina, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat luni la televiziunea ucraineană despre raportul Washigton Post, spunând: „Nu, nu, nu. Cui i-ar fi de folos să discute acum despre astfel de inițiative?”.

CNN a contactat Direcția de informații militare a Ucrainei pentru comentarii. Aceștia au spus că nu au nimic de adăugat la comentariile lui Iusov.

Documente extrem de secrete ale Pentagonului scurse pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni au oferit o fereastră rară asupra modului în care SUA spionează aliații și inamicii deopotrivă, agitând profund oficialii americani, care se tem că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și compromite relații externe importante. Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, expun amploarea spionajului american asupra unor aliați cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina.

Altele dezvăluie gradul în care SUA a pătruns în Ministerul rus al Apărării și în organizația de mercenari ruși Wagner, în mare parte prin intermediul comunicațiilor interceptate și al surselor umane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina