Semne de îngrijorare în economia românească. Am putea intra în recesiune

Semne de îngrijorare în economia românească. Am putea intra în recesiune

Firmele încep să aibă probleme şi se descură tot mai greu cu banii, iar specialiștii din piață vorbesc de primele semne de îngrijorare în economia românească, care ar putea duce chiar şi către o recesiune. Băncile au refuzat la inceputul acestui an plăți cât pentru un an, după ce bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile.

Datele BNR arată că refuzurile la plată au explodat în martie anul acesta la 1,3 miliarde de lei, acesta fiind cel mai ridicat nivel lunar din ultimii 4 ani.

Practic, în doar o lună, valoarea sumelor refuzate la plată s-a apropiat de nivelul înregistrat pe tot parcursul anului trecut, când băncile au refuzat decontarea de instrumente de plată de 1,9 miliarde de lei.

Creşterea accentuată a refuzurilor la plată în acest an vine în contextul în care 2018 nu a pus probleme firmelor din punctul de vedere al lichidităţilor.

Analiştii economici atrag atenţia că înrăutăţirea lichidităţilor companiilor este primul semnal al degradării situaţiei economice şi chiar al începutului de recesiune, asta pentru că profitabilitatea firmelor începe să scadă şi dacă rămân fără bani apar şi problemele în tot ansamblul economiei.

SURSA:  Digi24.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...