Semnul neobișnuit care îți arată că ai lipsă de vitamina B12. Cine se află în pericol, ce boli grave pot apărea

Semnul neobișnuit care îți arată că ai lipsă de vitamina B12. Cine se află în pericol, ce boli grave pot apărea

Un simptom neobișnuit al deficienței de vitamina B12 include modificări ale limbii. Aceasta ar putea părea umflată și roșie. Afecțiunea, spun medicii, este relativ frecventă, în special în rândul persoanelor în vârstă.

Limba se inflamează și devine mult mai roșie FOTO Shutterstock

Un adult ar trebui să primească 2,4 micrograme pe zi și, la fel ca majoritatea vitaminelor, B12 nu poate fi produsă de organism, ci trebuie să provină din alimente s au suplimente. În caz contrar, se poate dezvolta o deficiență.

Unii oameni nu consumă suficientă vitamina B12, în timp ce alții nu pot absorbi suficient, indiferent de cât de mult consumă. Drept urmare, deficiența de vitamina B12 este relativ frecventă, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, relatează mirror.co.uk

Deficiența de vitamina B12 se poate dezvolta lent, ceea ce face ca simptomele să apară treptat și să se intensifice în timp, făcând afecțiunea greu de detectat, spun experții.

Un simptom neobișnuit al deficienței de vitamina B12 include modificări ale limbii, care poate apărea inflamată și roșie.

Amorțeală sau furnicături în mâini și picioare

De asemenea, avertizează medicii, deficiența poate apărea relativ rapid și cu simptome diferite, dar poate fi adesea omisă sau trecută cu vederea, potrivit Harvard Health Publishing.

Alte simptome pot include:

  • senzații ciudate, amorțeală sau furnicături în mâini și picioare
  • dificultate la mers (clătinare, probleme de echilibru)
  • anemie
  • dificultăți de gândire și de raționament (dificultăți cognitive) sau pierderea memoriei
  • slăbiciune
  • oboseală

O deficiență gravă poate fi corectată în două moduri: injecții săptămânale sau pastile zilnice cu doze mari de B12. O deficiență ușoară de B12 poate fi corectată cu multivitamine standard.

Persoanele vegtariene sunt mai predispuse să aibă deficit de B12. Este important să consumați pâine și alte cereale bogate în B12 sau să luați suplimente zilnice pentru a vă asigura aportul optim de vitamine.

În timp ce un medic cu experiență poate observa simptomele și poate detecta deficiența de vitamina B12 la prima vedere, este necesar și un test de sânge pentru a confirma lipsa vitaminei.

Detectarea precoce și tratamentul sunt importante. Dacă este lăsată netratată, deficiența poate provoca probleme neurologice severe și boli de sânge.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat