Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Senat/Comisia de apărare: Propunerea legislativă pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei, raport de admitere

Comisiile de apărare şi de administraţie din Senat au acordat marţi raport de admitere propunerii legislative privind declasificarea unor documente.

Iniţiatorii proiectului sunt preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici.

Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente vizează hotărârea CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate în baza acesteia.

"Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele menţionate au posibilitatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit", prevede actul normativ.

Pentru acest act normativ, una din comisiile avizatoare este cea juridică, care a amânat marţi dezbaterea acestui proiect.

Actul normativ va intra în dezbaterea plenului Senatului, ca primă Cameră sesizată.

În Comisia de apărare, senatorul PNL Laura Scântei a apreciat că actul normativ este "profund neconstituţional", iar Nicu Fălcoi a susţinut că proiectul trebuie să prevadă mai clar "ce trebuie şi ce nu trebuie desecretizat".

"(Secretizarea, n.r.) a îndepărtat principiul dreptului la un proces echitabil pentru că acuzatul nu a avut niciodată acces la aceste probe. (...) Este inadmisibil să fie condamnaţi nu în numele legii, ci în numele protocoalelor, de către judecători care au semnat că nu vor dezvălui probele care le sunt puse la dispoziţie efectuate în baza acestor protocoale. (...) Avocaţii aceia puţini care au avut certificate ORNISS au fost obligaţi să semneze că nu vor dezvălui clienţilor din probele la care au acces.(...) E rolul Parlamentului să legifereze şi să îndrepte aceste lucruri pe care societatea de azi şi de ieri le-a suferit şi să creeze dreptul celor care se consideră afectaţi de drepturile cetăţeneşti şi vătămaţi în interese să acţioneze în instanţă pentru o minimă reparaţie", a spus deputatul Mircea Drăghici în Comisia de Apărare a Senatului. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Aș vrea să renunț la job și să facem sex toată ziua”

2 Interesant! Magyar Nemzet: De când Dragnea urmăreşte de după gratii zvârcolirile fostului său partid, Gabriel …

3 Cât adevăr în tot ce spune acest om... Tragic...

4 „Constat cu tot mai multă acuratețe ce tâlhari nenorociți au condus România! Citiți și voi ce scrie Ștefan Man…

5 AUDIO Pesedist, către un protestatar: „Du-te, bă, muistule, de aici! Că îți trag acum un picior în cap de mori…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel