Senatul SUA a ajuns la un acord privind securitatea frontierei și ajutorul oferit Ucrainei. Câte șanse sunt să fie pus în practică

Senatul SUA a ajuns la un acord privind securitatea frontierei și ajutorul oferit Ucrainei. Câte șanse sunt să fie pus în practică

Senatorii americani au anunțat încheierea unui acord care are ca scop combaterea imigrației ilegale la granița dintre SUA și Mexic și, totodată, oferirea de noi ajutoare pentru Ucraina și Israel, relatează BBC.

Afluxul fără precedent este considerat drept o mare problemă. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Camera condusă de democrați își va exprima votul asupra proiectului de lege în această săptămână, însă pare sortit eșecului în Camera Reprezentanților, condusă de republicani.

Președintele american Joe Biden a susținut că este „cea mai dură și mai corectă" reformă a frontierelor din ultimele decenii. Peste 6,3 milioane de migranți au intrat ilegal în SUA în timpul mandatului său.

Afluxul fără precedent este considerat drept o mare problemă din punct de vedere politic pentru președinte în campania sa de realegere.

Imigrația a ajuns să fie principala chestiune care îi face pe republicani să meargă la urne pentru a-l susține pe fostul președinte Donald Trump, candidatul favorit pentru a-l înfrunta pe Biden în alegerile generale din noiembrie.

Confruntându-se cu furia crescândă a opiniei publice în legătură cu afluxul de migranți, actualul lider de la Casa Albă a promis în luna ianuarie că „va închide granița chiar acum și va remedia rapid situația" dacă Congresul îi va prezenta un proiect de lege.

Acordul - a cărui negociere a durat luni de zile - se ridică la aproape 120 de miliarde de dolari. În cadrul acestuia se alocă 20 de miliarde de dolari pentru asigurarea securității frontierelor - o cerință cheie a republicanilor - și 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, așa cum a cerut Casa Albă. De asemenea, include asistență umanitară pentru Gaza și asistență de securitate pentru Israel.

Dar înainte ca proiectul de lege să fie adoptat, mai mulți republicani - sub presiunea lui Trump - au anunțat că se vor opune acestuia.

Imposibilitatea de a ajunge la un acord de durată ar putea să-l expună pe Biden la noi atacuri privind modul în care a gestionat problema securității frontierelor și ar putea duce la acuzarea lui Trump că a blocat reformele mult așteptate în schimbul unei chestiuni electorale.

Ce se întâmplă la frontieră?

De la venirea la putere a președintelui Biden, în luna ianuarie a anului 2021, peste 6,3 milioane de migranți au fost reținuți la trecerea ilegală în SUA între punctele de intrare, potrivit statisticilor Departamentului pentru Securitate Internă (DHS).

În jur de 2,4 milioane de persoane au fost lăsate să intre în SUA, unde cele mai multe așteaptă să ajungă în fața instanței pentru imigranți, unde pot solicita azil. În timp ce cifrele fără precedent variază de la o lună la alta, numărul de „întâlniri" ale migranților a ajuns la peste 302.000 în decembrie.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în ianuarie de CBS - partenerul BBC în SUA - aproape jumătate dintre americani consideră că situația de la graniță este una de criză, iar 63% dintre aceștia au declarat că administrația ar trebui să adopte politici „mai dure".

Peste două treimi dintre americani, respectiv 68%, au declarat că nu sunt de acord cu abordarea lui Biden în această privință.

Imigrația este călcâiul lui [Biden] Ahile. El este în corzi în această privință", a declarat Tony Payan, director al Centrului pentru Statele Unite și Mexic din cadrul Institutului Baker al Universității Rice din Texas.

Republicanii au reușit foarte bine să țină subiectul pe prima pagină a ziarelor și să îl asocieze pe Biden cu ceea ce ei numesc „haos" la graniță și o „invazie" de migranți."

Payan a adăugat că liderul de la Casa Albă „este pe deplin conștient că acesta este cel ma semnificativ punct slab al campaniei sale în perspectiva alegerilor din toamna anului 2024".

„El va face orice pentru ca acest lucru să nu mai apară pe prima pagină a ziarelor", a adăugat el. „Președintele vrea să fie reales, iar imigrația îi stă în cale".

Ce prevede acordul

Conform negociatorului republican James Lankford, acordul va trece de la actualul sistem de „prindere și eliberare" la unul în care migranții sunt reținuți și deportați.

Senatorul Lankford a mediat acordul cu colegul democrat Chris Murphy și cu colega independentă Kyrsten Sinema pe parcursul mai multor luni.

Printre cele mai importante prevederi ale acordului se numără o nouă autoritate federală care impune închiderea completă a frontierei atunci când trecerile de migranți depășesc pragul de 5.000 într-o săptămână.

În practică, acest lucru ar însemna că migranților care ajung ilegal în SUA nu li s-ar mai permite să ceară azil și ar fi deportați la scurt timp după aceea - o răsturnare dramatică a practicii actuale din legislația americană.

„Dacă mi s-ar da această autoritate, aș recurge la ea chiar din ziua în care aș semna legea", a declarat Biden în ianuarie.

Adam Isacson, specialist în migrație și frontiere de la Biroul din Washington pentru America Latină, a declarat pentru BBC că această schimbare ar marca o îndepărtare „radicală" de la normele actuale și că, în schimb, ar reprezenta o revenire la Titlul 42, o politică din perioada pandemiei a administrației Trump care permitea expulzarea rapidă a migranților.

Printre alte măsuri incluse în acord se numără adoptarea rapidă a deciziilor privind cazurile de azil, limitarea eliberării condiționate pe motive umanitare, extinderea autorității de a expulza migranții din SUA, consecințe mai stricte pentru trecerile ilegale și chiar 650 de milioane de dolari pentru construirea sau consolidarea a kilometri de zid la frontieră.

În ansamblu, Isacson a declarat că aceste măsuri ar fi fost, nu cu mult timp în urmă, considerate de neconceput în politica americană.

Înainte de Donald Trump, nu am auzit niciodată propuneri de acest gen în dezbaterea principală privind frontiera și migrația", a spus el.

Dacă va fi adoptat, acordul bipartizan va marca prima revizuire substanțială a legislației americane privind imigrația din 1990 încoace.

Biden a declarat duminică, aprobând acordul: „Mi-ar oferi, în calitate de președinte, o nouă autoritate de urgență pentru a închide granița atunci când aceasta devine copleșită".

Ce urmează

Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Senat, care are 100 de membri, are nevoie de minimum 60 de voturi. Însă împotrivirea republicanilor din Camera Reprezentanților față de acest acord sugerează că este puțin probabil ca proiectul de lege privind imigrația să fie adoptat vreodată.

Înainte ca măsurile să fie anunțate, Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a avertizat că acordul va fi „mort la sosirea" în Cameră.

În plus, el a susținut din nou duminică că președintele american ar trebui să se folosească de legile existente sau că ar trebui să apeleze la o acțiune executivă pentru a securiza frontiera.

Numiți-l ""proiectul de lege stupid"" și asigurați-vă că nu va fi adoptat", a scris miercuri Donald Trump pe platforma sa Truth Social, susținând că acordul „va înrăutăți foarte mult situația".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat