Seniorul liberal Radu Câmpeanu, înmormântat cu onoruri militare

Seniorul liberal Radu Câmpeanu a fost înmormântat duminică, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.

Slujba de înmormântare a început la ora 12,00 și a fost ținută în Capela Mare din Cimitirul Bellu, în prezența familiei, prietenilor dar și a oamenilor politici care l-au cunoscut pe Radu Câmpeanu și care au dorit să își ia rămas bun de la acesta — copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele PNL, Alina Gorghiu, liberalii Florin Alexe, Mihai Voicu, Gigel Știrbu, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Ludovic Orban, Cristian Bușoi, precum și Norica Nicolai și istoricul Dinu Zamfirescu.

La finalul slujbei religioase, în biserică au luat cuvântul președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul PNL, Alina Gorghiu și istoricul Dinu Zamfirescu.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, unui tânăr militar făcându-i-se rău în capelă. El a fost scos afară de colegii săi.

***

Seniorul liberal Radu Câmpeanu a încetat din viață, miercuri, la vârsta de 94 de ani.

Președintele fondator al Partidului Național Liberal s-a născut la 28 februarie 1922, în București. Provenea dintr-o familie de vechi proprietari în județul Dâmbovița. Tatăl, Dumitru Câmpeanu, a fost prefect liberal de Dâmbovița.

A absolvit Facultatea de Drept (specializat în drept constituțional) și Științe Economice din București (1945). Radu Câmpeanu a fost președintele Tineretului Universitar Național Liberal și conducătorul comitetului studențesc de organizare a ultimei mari manifestări anticomuniste de la 8 noiembrie 1945 — inițiată și condusă de studenți. În perioada 1947-1956 a fost deținut politic.

După eliberarea din detenție a lucrat în construcții la Întreprinderea Drumuri și Poduri — București. Prin demersurile familiei sale din Franța și Elveția, s-a exilat la Paris, unde a obținut azil politic, la 30 iulie 1973.

Întors în țară, la 5 ianuarie 1990, a reînființat Partidul Național Liberal (PNL), a doua zi, și a fost ales secretar general al acestei formațiuni politice.

În perioada 31 martie 1990 — 28 februarie 1993 a fost președinte al PNL, iar între 9 februarie — 11 mai 1990, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN).

A fost senator de București, din partea Alianței PNL-PD, ales la 28 noiembrie 2004, până la 12 decembrie 2008.

Radu Câmpeanu a fost distins cu Ordinul Național 'Serviciu Credincios', în grad de Cavaler, conferit de Președinția României (5 decembrie 2002).

În 2008, Radu Câmpeanu a anunțat că a decis să renunțe la Parlament și să-și scrie memoriile.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Primul caz de infecție cu coronavirus, confirmat oficial în România / Un bărbat care a intrat în contact cu ital…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou