Sentință definitivă în dosarul Hexi Pharma: faptele de care erau acuzați foștii directori s-au prescris. Ce despăgubiri trebuie să plătească firma

Sentință definitivă în dosarul Hexi Pharma: faptele de care erau acuzați foștii directori s-au prescris. Ce despăgubiri trebuie să plătească firma

Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului în cazul directorilor Hexi Pharma, în cazul cărora faptele s-au prescris, însă firma va plăti despăgubiri.

Fără condamnări în dosarul Hexi Phama FOTO Arhivă

Firma nu va mai avea voie să producă și comercializează biocide timp de cinci ani. Atât firma Hexi Pharma, cât și inculpații Flori Dinu și Mihail Leva au scăpat de acuzații ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii faptei.

În schimb, despăgubirile sunt următoarele: - părții civile Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, suma de 757263,80 lei; persoanei vătămate Institutul Clinic Fundeni suma de 1.407428,72 lei, suma cu care s-a constituit parte civilă; părții civile Spitalul General Căi Ferate Ploiești suma de 87421 lei; părții civile Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea suma de 1361320,04 lei; părții civile Spitalul Clinic CF Timișoara suma de 39550 lei; părții civile Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Andrei, județul Argeș suma de 190336,25 lei; părții civile Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani suma de 2739483,32 lei; părții civile Spitalul Municipal Turnu Măgurele suma de 300.266,80 lei; părții civile Spitalul Județean de Urgență Slatina suma de 902.487,54 cu dobânda legală; părții civile Spitalul Clinic Județean Mureș suma de 2107041,75 lei; părții civile Spitalul Clinic C.F. Craiova suma de 174.959,04 lei; părții civile Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș suma de 402.631,48 lei; părții civile Spitalul Județean de Ambulanță Argeș suma de 204.664,78 lei; părții civile Spitalul de Psihiatrie Sf. Pantelimon Brăila suma de 100.046 lei.

Așadar, suma totală de plată ca despăgubire se ridică la 10,6 milioane lei. De asemenea, instanța a menținut sechestru asupra bunurilor lui Flori Dinu și Mihail Leva.

Flori Dinu și Mihail Leva, directori ai companiei, fuseseră condamnaţi în primă instanţă la pedepse cu închisoarea. Avocaţii au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care sunt acuzaţi cei doi directori inculpaţi în acest dosar, Flori Dinu şi Mihai Leva, s-au prescris, fiind necesară aplicarea în acest sens a deciziei Curţii Constituţionale.

Istoricul procesului

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, precum şi Mihai Leva, şef de producţie al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 de acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare "prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii", referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 - 9 martie 2016, Hexi Pharma a folosit la Comisia Naţională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri (fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă) în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului.

Parchetul mai arăta că, în intervalul 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, prin plasarea pe piaţa din România, la cvasitotalitatea unităţilor sanitare de dimensiuni mari din ţară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, Hexi Pharma a înlesnit cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Din probatoriul administrat a mai rezultat că, în intervalul 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, a coordonat activitatea de vânzări desfăşurată de companie, asigurând plasarea pe piaţă la aproape toate unităţile sanitare de dimensiuni mari din România a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, înlesnind cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”