SENTINȚA în dosarul Microsoft se va da pe 24 martie. DNA cere pedepse cu EXECUTARE

SENTINȚA în dosarul Microsoft se va da pe 24 martie. DNA cere pedepse cu EXECUTARE

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au terminat de judecat miercuri dosarul Microsoft, în care sunt inculpați pentru fapte de corupție fostul ministru Gabriel Sandu și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș.

Judecătorii au anunțat că vor da sentința în acest caz pe data de 24 martie.

La acest ultim termen al procesului procurorul de ședință a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru și confiscarea specială a unor sume de bani, respectiv 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocoș, 7,5 milioane dolari și 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru și 4 milioane euro de la Gheorghe Ștefan.

De cealaltă parte, avocații inculpaților au solicitat condamnarea la pedepse cu suspendare a clienților lor, invocând diverse motive.

Astfel, avocatul lui Dorin Cocoș a spus că acesta a formulat un denunț și a colaborat cu procurorii DNA, și-a recunoscut faptele, astfel încât pedeapsa maximă pe care ar trebui să o primească ar fi de 2 ani închisoare cu suspendare.

De asemenea, avocatul lui Nicolae Dumitru a cerut ridicarea sechestrului pus de procurori pe bunurile acestuia, arătând că omul de afaceri a achitat 2 milioane de dolari și un milion de euro, reprezentând prejudiciul reținut în cazul lui.

Toți cei patru inculpați au declarat în ultimul cuvânt că regretă faptele comise și au cerut să fie condamnați la închisoare cu suspendare sau prestarea de muncă în folosul comunității.

"Regret din suflet că am ajuns să comit o faptă penală. Sper într-o pedeapsă cu suspendare, sub supraveghere, ca să pot munci și să câștig banii pe care i-am însușit și să-i dau statului", a afirmat Dorin Cocoș.

"Azi am realizat că am greșit. Îmi pare rău, a fost o situație, într-un fel gândești la 53 de ani, altfel la 40 și deloc la 20. Sunt de acord să muncesc oricând în folosul comunității. Vreau să fiu liber și să-mi văd copiii", a declarat Gabriel Sandu.

"Regret faptele. În primul rând, regret că am intrat în politică. Merit o pedeapsă proporțională cu fapta mea. Vreau să fac muncă în folosul comunității, fără să fiu remunerat", a spus și fostul primar Gheorghe Ștefan.

De asemenea, omul de afaceri Dumitru Nicolae a susținut că regretă "profund" faptele pe care le-a comis și speră să repare ce a greșit.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina