Șerban Nicolae: Vom transmite o informare președintelui PE despre refuzul Monicăi Macovei de a se prezenta la Comisia SIPA

Șerban Nicolae: Vom transmite o informare președintelui PE despre refuzul Monicăi Macovei de a se prezenta la Comisia SIPA

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, senatorul Șerban Nicolae, a declarat, miercuri, că va fi transmisă o informare președintelui Parlamentului European despre faptul că europarlamentarul Monica Macovei refuză să se prezinte pentru a fi audiată în acest for.

 "Vom transmite o informare — nu altceva, o informare — către președintele Parlamentului European, către liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul European, doar să știe că un europarlamentar român, fost ministru al Justiției — de al cărei nume este legat direct toată această chestiune cu desființarea DGPA, intrarea în arhivă în condiții cel puțin discutabile — refuză să se prezinte în fața unei comisii a Parlamentului României și ne explică faptul că face acest lucru în virtutea faptului că nu poate fi obligată prin niciun mijloc de constrângere. Nu era vorba de așa ceva. Atunci când depui jurământ, ca să îți începi un mandat în exercițiul unei funcții publice, nu se pune problema că neapărat ar trebui să existe o constrângere. Prezumția este de loialitate, de bună credință și de responsabilitate", a subliniat senatorul, în cadrul unei declarații acordate presei.

În ceea ce privește precizările Monicăi Macovei, conform cărora nu a primit nicio informație sau dosar din arhiva DGPA/SIPA, Șerban Nicolae a apreciat că aceasta este o interpretare "ridicolă".

"E ca și cum eu, citat la Parchet, aș transmite o scrisoare sau aș posta pe o rețea de socializare un mesaj în care să le spun: 'Nu dețin asemenea informații, nu știu nimic din ceea ce vă interesează, nu am ce să vă comunic, nu aveți de ce să mă citați'. Nu așa funcționează aceste lucruri. Atunci când nu ai nimic de ascuns, când ești de bună credință și ai o atitudine responsabilă — repet, deține o funcție publică (...) — nu ai cum să anticipezi întrebările care ți se pot pune, nu ai cum să anticipezi evoluția unei asemenea dezbateri și nu văd de ce s-ar teme, că la urma urmei nu este anchetată de această comisie, nu este învinuită de ceva. Ar fi putut să vină și să clarifice, pentru opinia publică, în fața unei comisii parlamentare, niște aspecte de interes general", a arătat el.

Senatorul a menționat că este posibil să îi fie adresată o nouă invitație Monicăi Macovei pentru a fi audiată.

"În fața unor comisii parlamentare s-au prezentat și alte persoane, nu din cele care fac parte din structurile cu care Parlamentul are raporturi instituționale. Nu asta era o condiție", a comentat Șerban Nicolae argumentul invocat de Macovei pentru a nu se prezenta în fața comisiei.

Monica Macovei a reiterat pe 14 noiembrie că nu se va prezenta pentru a fi audiată la Comisia parlamentară privind SIPA și că nu a primit nicio informație sau dosar din arhiva DGPA/SIPA.

"Am transmis Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului 'pentru a se clarifica aspectele ce țin de desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție', săptămâna trecută, că nu îmi dau 'acordul de voință' de a fi audiată, în temeiul Legii nr. 96/2006. În Decizia 611 din 3 octombrie 2017, dar și în alte decizii anterioare, Curtea Constituțională a subliniat că: 'În privința terților (alte persoane decât cele care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice), procedura de a obține informații demarează cu o invitație. (...) În acest sens, alin. (5) al art. 9 din Legea nr. 96/2006 precizează o condiție suplimentară, care ține de acordul de voință al persoanei invitate, și anume acceptarea acesteia de a fi audiată (..)' (par.125). Sigur, este posibil ca peste noapte să schimbe legea, însă, în prezent, acestea sunt prevederile legale", a arătat Macovei.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…