Serbia: A 10-a manifestaţie împotriva preşedintelui Vucic

Serbia: A 10-a manifestaţie împotriva preşedintelui Vucic

Mii de sârbi au manifestat sâmbătă la Belgrad împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic, pe care îl acuză de autoritarism, a zecea defilare în tot atâtea săptămâni de mobilizare, informează France Presse.

Manifestanţii, care s-au mobilizat de asemenea în alte 40 de oraşe, acuză puterea că reduce la tăcere mass-media şi societatea civilă. Ei cer demisia conducerii canalului public naţional RTS.

Prima manifestaţie a fost organizată la 8 decembrie la apelul unor organizaţii cetăţeneşti şi cu sprijinul Alianţei pentru Serbia, un grup de zece partide de opoziţie de la stânga la extrema dreaptă.

Vucic, un ultranaţionalist devenit proeuropean, respinge acuzaţiile de autocratism şi a lansat o campanie în întreaga ţară denumită "Viitorul Serbiei" pentru a promova rezultatele politicilor sale.

Observatorii văd în aceasta un răspuns la manifestaţii, dar de asemenea un început al campaniei electorale în timp ce preşedintele, la putere din 2014 mai întâi ca prim-ministru şi apoi preşedinte din 2017, a lăsat să se înţeleagă de mai multe ori că ar putea convoca alegeri anticipate în primăvară ca o "concesiune" pentru manifestanţi. Următoarele alegeri ar trebui organizate în mod normal în 2020.

Potrivit sondajelor, Aleksandar Vucic ar ieşi învingător. Partidul său SNS domină scena politică în faţa unei opoziţii divizate.

În această săptămână, lideri din toate sectoarele opoziţiei au publicat un "acord cu cetăţenii" anunţând următoarele lor acţiuni, inclusiv refuzul de a participa la alegeri până când nu există garanţii că ele vor fi libere şi corecte. Opoziţia s-a angajat de asemenea să părăsească parlamentele locale şi naţional şi să le boicoteze până la desfăşurarea de alegeri libere.

Anul trecut, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de libertatea mass-media în Serbia, denunţând ameninţările, actele de intimidare şi violenţă împotriva jurnaliştilor, dar preşedintele Vucic a respins acuzaţiile.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...