Serbia: A șasea zi de manifestații împotriva alegerii lui Aleksandar Vucic în funcția de președinte

Serbia: A șasea zi de manifestații împotriva alegerii lui Aleksandar Vucic în funcția de președinte

Câteva mii de persoane au manifestat la Belgrad sâmbătă, pentru a șasea zi consecutivă, contra alegerii premierului Aleksandar Vucic în funcția de președinte, încă din primul tur de scrutin desfășurat pe 2 aprilie, relatează France Presse.

Adunați în fața sediului guvernului Serbiei, manifestanților, în mare parte studenți, li s-au alăturat reprezentanți ai sindicatelor polițiștilor și armatei.

Liderul sindicatului polițiștilor sârbi, Veljko Mijailovic, a salutat o ''mare coaliție a armatei, poliției și poporului'', potrivit agenției de presă Beta.
Unul dintre vorbitori a cerut repetarea alegerilor prezidențiale din 2 aprilie.

Cei peste 10.000 de demonstranți, potrivit unui fotograf al AFP, au mărșăluit apoi pe principalele bulevarde din centrul Belgradului. Manifestanții au scandat ''Suntem mulți!'' și ''Vucic, ai furat alegerile!''.
Miercuri, un grup de studenți sârbi i-a transmis o listă de cereri premierului în exercițiu și proaspăt ales președinte și i-a promis că va organiza în fiecare zi proteste până când acesta va renunța la noua funcție.

Printre solicitările studenților, care susțin că alegerile au fost fraudate, se numără înlocuirea conducerilor comisiei electorale centrale și a comisiei naționale a audiovizualului, precum și destituirea directorului televiziunii de stat și a redactorului-șef al acesteia. Studenții mai cer și demisia președintei parlamentului, pentru că a trimis legislativul într-o vacanță de șase săptămâni chiar în timpul campaniei electorale, fapt ce a privat opoziția de o platformă de la care putea să se exprime.

Aleksandar Vucic a câștigat scrutinul prezidențial cu circa 55% din voturi, cu mult înaintea celui clasat al doilea, centristul Sașa Jankovic, care a obținut doar aproximativ 16%.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 De citit...

5 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă