Serbia: Poliţia din Belgrad a arestat 18 protestatari anti-Vucic

Serbia: Poliţia din Belgrad a arestat 18 protestatari anti-Vucic

Poliţia sârbă a arestat la sfârşitul săptămânii trecute 18 protestatari anti-guvern, majoritatea dintre ei făcând parte din grupul care a pătruns cu forţa în sediul postului de televiziune RTS din Belgrad, a anunţat luni şeful poliţiei sârbe Vladimir Rebic, informează dpa.

Opt dintre cei arestaţi au fost acuzaţi de infracţiuni, în timp ce ceilalţi au fost acuzaţi de delicte privind încălcarea ordinii publice. Şase dintre cei arestaţi au fost deja condamnaţi, prin proceduri de urgenţă, la 30 de zile de detenţie, a declarat Rebic la RTS.

Un grup de protestatari a pătruns sâmbătă seara în clădirea RTS , pe fondul protestelor paşnice care au loc în fiecare sfârşit de săptămână, începând cu 8 decembrie, împotriva preşedintelui sârb Aleksandar Vucic. Grupul a cerut acces în studio, pentru a se adresa poporului sârb.

Protestele, provocate de un atac care a avut loc în noiembrie asupra unui politician din opoziţie, s-au concentrat pe monopolul lui Vucic asupra mass-media şi pe cererea protestatarilor pentru organizarea de alegeri libere. Duminică, protestatari au înconjurat şi sediul Preşedinţiei , huiduindu-l pe Vucic când acesta a apărut.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Serbiei a atenţionat că "niciun act de violenţă nu va rămâne nepedepsit" şi i-a calificat pe liderii opoziţiei drept "fascişti".

Un alt grup de demonstranţi a protestat în faţa unei secţii de poliţie din Belgrad, cerând eliberarea protestatarilor arestaţi. Mai multe persoane au fost reţinute pentru că au aruncat cu sticle cu apă în clădire.

Valul de proteste din Belgrad şi din alte oraşe ale Serbiei se desfăşoară sub motto-ul "1 din 5 milioane", o referire critică la Vucic care a declarat în decembrie că nu va da curs cererilor protestatarilor "chiar dacă aceştia ar fi 5 milioane". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”