Serbia: Preşedintele Vucic îl decorează pe controversatul laureat al Premiului Nobel pentru literatură Peter Handke

Serbia: Preşedintele Vucic îl decorează pe controversatul laureat al Premiului Nobel pentru literatură Peter Handke

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, i-a acordat duminică unul dintre cele mai prestigioase premii ale ţării sale scriitorului austriac Peter Handke, personaj controversat şi a cărui atribuire a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2019 a stârnit un val de indignare din cauza poziţiilor sale controversate pro-sârbe în timpul războaielor din anii 1990 din fosta Iugoslavie, notează AFP.

Provocator ca întotdeauna, scriitorul a considerat că sârbii au fost descrişi pe nedrept de presa occidentală ca fiind singurii agresori în cursul sângeroaselor conflicte legate de prăbuşirea fostei Iugoslavii.

Peter Handke a mers atât de departe încât a comparat soarta lor cu cea rezervată evreilor de către nazişti, înainte de a-şi retrage afirmaţiile, şi a vorbit, în 2006, la înmormântarea lui Slobodan Milosevic, conducătorul Serbiei în perioada războaielor din regiune care a murit în timp ce era judecat pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Preşedintele Aleksandar Vucic l-a decorat pe scriitorul de 78 de ani cu Ordinului Steaua lui Karageorge pentru "meritele sale excepţionale în prezentarea Serbiei (...) în activităţile sale publice şi culturale şi perseverenţa personală în direcţia responsabilităţii fără compromisuri faţă de adevăr".

"Poporul sârb este bucuros să-l numere pe Handke printre prietenii săi", a declarat şeful statului, citat de postul de televiziune N1. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?

3 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

4 De citit...

5 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc