Serbia: Preşedintele Vucic îl decorează pe controversatul laureat al Premiului Nobel pentru literatură Peter Handke

Serbia: Preşedintele Vucic îl decorează pe controversatul laureat al Premiului Nobel pentru literatură Peter Handke

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, i-a acordat duminică unul dintre cele mai prestigioase premii ale ţării sale scriitorului austriac Peter Handke, personaj controversat şi a cărui atribuire a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2019 a stârnit un val de indignare din cauza poziţiilor sale controversate pro-sârbe în timpul războaielor din anii 1990 din fosta Iugoslavie, notează AFP.

Provocator ca întotdeauna, scriitorul a considerat că sârbii au fost descrişi pe nedrept de presa occidentală ca fiind singurii agresori în cursul sângeroaselor conflicte legate de prăbuşirea fostei Iugoslavii.

Peter Handke a mers atât de departe încât a comparat soarta lor cu cea rezervată evreilor de către nazişti, înainte de a-şi retrage afirmaţiile, şi a vorbit, în 2006, la înmormântarea lui Slobodan Milosevic, conducătorul Serbiei în perioada războaielor din regiune care a murit în timp ce era judecat pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Preşedintele Aleksandar Vucic l-a decorat pe scriitorul de 78 de ani cu Ordinului Steaua lui Karageorge pentru "meritele sale excepţionale în prezentarea Serbiei (...) în activităţile sale publice şi culturale şi perseverenţa personală în direcţia responsabilităţii fără compromisuri faţă de adevăr".

"Poporul sârb este bucuros să-l numere pe Handke printre prietenii săi", a declarat şeful statului, citat de postul de televiziune N1. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”