Serbia şi Kosovo de acord să discute la Casa Albă, la 27 iunie

Serbia şi Kosovo de acord să discute la Casa Albă, la 27 iunie

Emisarul american pentru Serbia şi Kosovo, Richard Grenell, a declarat luni că Belgradul şi Pristina au acceptat o întâlnire la Casa Albă pentru a încerca relansarea dialogului blocat de peste un an, notează AFP.

Reuniunea a fost anunţată pe Twitter de Richard Grenell, emisarul numit de preşedintele american, Donald Trump, pentru a promova dialogul dificil dintre Serbia şi fosta sa provincie.

"O veste excelentă", a scris Richard Grenell. "Am primit un angajament din partea guvernelor din Kosovo şi Serbia" pentru a pune capăt luptelor diplomatice "astfel încât să se întâlnească pe 27 iunie la Washington, la Casa Albă, pentru discuţii despre Dialog", potrivit diplomatului american.

Niciunul din cele două guverne nu a confirmat deocamdată această reuniune, chiar dacă preşedintele kosovar, Hashim Thaci, a salutat invitaţia pe Twitter.

Cei doi inamici din războiul de independenţă din 1998-1999 au demarat discuţii de normalizare sub egida Uniunii Europene în urmă cu aproape zece ani, dar acest dialog este la punct mort de la sfârşitul lui 2018, când Pristina a impus taxe de 100% asupra produselor importate din Serbia.

Pentru a încerca să obţină reluarea negocierilor, Richard Grenell a exercitat importante presiuni asupra celor două părţi, şi în special la Pristina, care a anulat de curând taxele vamale în cauză.

Belgradul nu a răspuns unei solicitări de comentariu. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat însă cu câteva ore mai devreme că "nu exclude posibilitatea" de a se deplasa la Washington după o vizită prevăzută la Moscova, la 23 iunie.

Rusia sprijină Serbia în refuzul de a recunoaşte independenţa fostei sale provincii, proclamată în 2008.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

5 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism