Serghei Lavrov, iritat la Jakarta de criticile vizând războiul declanşat de Rusia în Ucraina

Serghei Lavrov, iritat la Jakarta de criticile vizând războiul declanşat de Rusia în Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost enervat vineri, la Jakarta, de criticile care au vizat războiul declanşat de Rusia în Ucraina, acuzând un "complot al Occidentului", a declarat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că prezenţa lui Lavrov nu a fost "nici constructivă, nici productivă", informează Agerpres.

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse Foto EPA EFE (arhivă)

"Lavrov mi-a răspuns într-un mod foarte agresiv şi şi-a explicat punctul de vedere, spunând că totul este «un complot al Occidentului» şi că războiul va continua", a declarat Borrell presei, la finalul unei reuniuni de la Jakarta a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la care participă de asemenea SUA, China şi Japonia.

Şeful diplomaţiei europene a declarat că i-a explicat omologului său rus de ce UE susţine Ucraina şi că i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina, "ca singur mod de a pune capăt războiului", ceea ce Lavrov a exclus.

Şeful diplomaţiei ruse prezintă la forumuri precum ASEAN poziţia Kremlinului, din ce în ce mai izolat pe scena internaţională, notează AFP.

UE i-a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare anul trecut, în urma declanşării invaziei ruse. Comisia Europeană urmează să publice o evaluare a progreselor Ucrainei în octombrie şi se va pronunţa asupra oportunităţii de a declanşa negocierile de aderare cu Kievul.

La rândul său, Antony Blinken a afirmat vineri că şeful diplomaţiei ruse nu a prezentat decât o viziune "negativă" a lucrurilor cu prilejul discuţiilor de la Jakarta.

Participarea lui Serghei Lavrov nu a fost "nici constructivă, nici productivă" şi a oferit "o prezentare şi o agendă total negative", le-a spus Blinken jurnaliştilor la finalul reuniunii.

El a afirmat că Lavrov "efectiv atribuie toate problemele lumii Statelor Unite".

Antony Blinken a îndemnat de asemenea Rusia să prelungească acordul privind exportul cerealelor ucrainene - care expiră luni seară - după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat anterior că omologul său rus Vladimir Putin este de acord cu acest lucru.

Antony Blinken şi Serghei Lavrov au venit la Jakarta pentru a se întâlni cu liderii din Asia de Sud-Est, dar au avut amândoi întrevederi şi cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?