Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

“Suntem cu o ochii pe voi”, a tunat ministrul de Interne Marcel Vela la adresa clanurilor mafiote, într-o declarație de presă cu secretarul de stat Bogdan Despescu de-a dreapta. Chiar dacă a frizat același ridicol din perioada gecii de piele, dl Vela nu a mințit, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  SpotMedia.ro .

 Același lucru l-a spus și șeful Poliției Capitalei în turul televiziunilor făcut în timp ce păzea ușa Duduienilor: monitorizăm! Așa e. Din decembrie Serviciul grupări infracționale violente asta face cu locul unde s-a produs tulburarea cu Pian și Rinu, monitorizează. Adică privește. Și atât.

Poliția privește în timp ce clanurile cresc, își adună din infracțiuni banii de case și mașini, se mai încaieră, fac trafic de persoane și droguri. Poliția este doar observator când nu devine chiar SPP al clanurilor, cum am văzut în ultimele zile.

De ce doar atât? Și din cauza complicităților de toate felurile.

Corupția în poliție e una. Apropo, dl Vela nu a anunțat că ar fi început ancheta în cazul polițistei sub acoperire deconspirată clanurilor de unul dintre puținii șefi care îi cunoșteau identitatea?

Apoi e vorba despre faptul că aceste clanuri sunt foarte importante în mai toate campaniile electorale, cu bani și voturi. Cred că nu a uitat nimeni pozele cu salba dnei Băsescu sau cumetria lui Mircea Băsescu cu Bercea. Este doar vârful icebgului.

 Dar acum asistăm și la altceva. La promovarea mediocrilor care și să vrea nu au cum să înțeleagă un fenomen infracțional profund și grav .

Cine amenința teatral clanurile mafiote din Ministerul de Interne?
Cine este dl Vela cu adevărat a dezvăluit Recorder într-un excepțional reportaj: Misterele bărbatului în geaca de piele. O lectură captivantă în care descoperim ascensiunea unui „tânăr de la ţară, absolvent de Sudură şi licențiat la o universitate fantomă” până la geaca de piele, într-o cheie dezolantă care îmbină impostura, mediocritata școlară, spoiala universitară și la manelele electorale.

 
Când ai câștigat primele alegeri cu manelele lui Guță, cum să nu îl privești cu indulgență pe Salam fără mască?

Dar Marcel Vela nu e doar în cheie dezolant minoră. Biografia domniei sale mustește de inginerii administrative și imobiliare cu afacerişti italieni suspecţi, mafioţi români şi politicieni. Dl Vela e demult cu ochii pe interlopi, devreme ce fostul său partener de afaceri, condamnat între timp, era parte din clanul interlop al Cârpacilor din Timișoara.

Când te lansezi cu Guță și mergi mai departe cu Cârpacii, mafia Timișoarei, normal că nu faci decât să stai cu ochii pe interlopi. Cu ochi calzi și nostalgici. Dl Vela a fost alegerea personală a dlui Orban pentru pentru MAI și este unul dintre fidelii săi de bază.

De-a dreapta dlui Vela stătea la declarația despre interlopi dl Despescu, eminent la fel că șeful său, se pare. Foști colegi de facultate povestesc că dl Despescu a terminat Academia de Poliție la Economic și pentru rezultate “deosebite” a ajuns la Agricultură.

Care e secretul domniei sale?

Este tot un provincial cu jumătate din carieră în Buzăul natal și cealaltă în Constanța, plagiator confom Pressone și cu ordinul “citirică” pe rever. Adică acea citirică pe care o beau periodic bunii prieteni buzoieni Despescu senior și Ciolacu senior.

Ar mai fi și alte conexiuni. Fără performanțe notabile, dl Despescu a fost plantat în fruntea Poliției de dl Tobă, un ministru de interne foarte apropiat de SRI. Dl Despescu este și foarte apreciat de gen. Oprișor, consilier prezidenţial pe probleme de Securitate al președintelui Iohannis.

Fapt este că din dreapta dlui Vela, cel ocupat mai mult cu gecile și poliția, dl Despescu gestionează Poliția română, oscilând intre furii dezlănțuite și răzbunări personale perverse. De exemplu, mizeria făcută Serviciului Omoruri cu sporul de toxicitate spun surse din poliție că ar fi fost lucrătura domniei sale. Pentru felul în care se comportă unii îl numesc un Vadim al MAI.

Mulți s-au bucurat nespus pentru aducerea lui Traian Berbeceanu la cabinetul ministrului de Interne. Să nu fie pe post de decor, au spus atunci unii. Și decor a fost. Un decor trimis acum nu la luptă cu interlopii care trebuie doar priviți, ci în luptă electorală.

Dl Despescu și-a plantat oamenii. Pe șeful IGPR l-a păstrat din vremea Vioricăi Dăncilă. Doar în biroul dlui Vasilescu se refugia după demiterea sa, când a căzut victimă luptei dintre clanul Carmen Dan și clanul Tudose – Ciolacu. Dar l-a adus adjunct al IGPR pe Eduard Milițescu, care i-a fost ani de zile șef de cabinet.

La Poliția Capitalei, dl Despescu avea nevoie de o marionetă. Pe care a adus-o de la Pitești: comisarul-sef Bogdan Berechet. Nu e prima dată când dl Despescu îl alege.

Pe când era șeful IGPR, dl Despescu l-a pus pe Bogdan Berechet coorodonator al activităților pe linie de poliție judiciară și adjunct al Inspectorului Șef al IPJ Vâlcea, acel județ în care crima organizată a fost atât de bine gestionată încât a înflorit și s-a întărit până să dezarmeze și să pună pistolul la cap unor polițiști. Dar rolul lui Bogdan Berechet la Vâlcea se pare că nu era decât să raporteze zilnic, la prima oră, tot ce mișcă în județ și inspectorat dlui Despescu.

Dl Berechet a ajuns apoi șef al IPJ Argeș, după care dl Despescu l-a plantat în fruntea Poliției Capitalei. Fără cine știe ce liniuțe pe patul armei și, mai ales, cu modesta experiență a unui oraș mai mic decât cel mai mic sector din București, dl Berechet face ceea ce trebuie să facă: execută ce îi spune dl Despescu.

De exemplu o cultivă pe dna Firea, de unde, spun surse din Poliție, primește importante directive. Una dintre cele mai recente ar fi să scape de șeful Poliției Centrului Vechi.

Nicio surpriza deci că la Antena 3 cel mai vajnic apărător al acțiunii și explicațiilor dlui Bereceht pentru situația de la priveghiul lui Emi Pian a fost primarul sectorului 6, Gabriel Mutu –PSD.

Tragedia este că nici să vrea nu cred că dl Berechet ar ști cum să gestioneze o structură cu 7.000 de oameni și 40 de câini și nu ar ști să lupte eficient cu crima organizată din București.

Ca exemplu de alegeri personale, adjunctul plantat de domnia sa pentru a se ocupa de toate contractele Poliției Capitalei, inclusiv reabilitarea istoricului sediu din strada Eforie, este fostul magazioner de la DOS, Ionuț Dragomir.

Dl Berechet coordonează personal Serviciul care trebuia să se ocupe de clanurile din București, SGIV, și care din decembrie știa ce se întâmplă în Giulești. Și monitoriza. Dl Berechet a coordonat personal serviciile de SPP pentru clanul Duduienilor și le-a arătat agenților cum te porți cu interlopii: te deplasezi tu la ei acasă ca să te rogi frumos de ei.

La sfârșitul lui iunie, în fața ministerul de Interne, Ambasadorul SUA la București a dat un semnal apăsat de sprijin al luptei împotriva clanurilor de crimă organizată. Cu dl Vela? Cu dl Despescu? Cu dl Berechet? Cu cei care privesc?


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa