Serviciile secrete ale SUA avertizează cetăţenii americani să nu folosească smartphone-uri produse de unele companii chineze

Serviciile secrete ale SUA avertizează cetăţenii americani să nu folosească smartphone-uri produse de unele companii chineze

Serviciile secrete ale SUA au avertizat ferm cetăţenii americani să nu cumpere smartphone-uri produse de companiile chineze Huawei sau ZTE, întrucât acestea ar putea fi folosite ca instrumente pentru spionaj, relatează ediţia online a postului CNN.

Responsabili din CIA, NSA, FBI şi Agenţia de Informaţii a Apărării au estimat, în timpul unor audieri desfăşurate marţi în faţa Comitetului de Informaţii al Senatului de la Washington, că societăţile chineze producătoare de smartphone-uri reprezintă o ameninţare de securitate la adresa cetăţenilor americani.

Există riscul accesării infrastructurii de telecomunicaţii naţionale de către companii 'controlate de guverne străine', a explicat directorul FBI, Chris Wray.

Huawei este un lider mondial în sectorul echipamentelor informatice, iar guvernul american a interzis deja de ceva timp unor agenţii federale să achiziţioneze produse ale acestei societăţi. Există posibilitatea unor modificări de tip malware sau de furt de informaţii, precum şi de efectuare a unor operaţiuni de spionaj nedetectate, a mai spus Chris Wray.

Congresul american a emis în anul 2012 un raport în care atenţionează că respectivele două companii chineze trebuie privite 'cu suspiciune'. Dar ambele au contestat la acea vreme concluziile acelui raport, Huawei calificându-le drept 'nefondate'.

Răspunzând acuzaţiilor la adresa ei, aceeaşi societate a transmis că lucrează 'în 170 de ţări unde există încredere din partea guvernelor şi clienţilor' şi că produsele sale nu aduc riscuri de securitate cibernetică mai mari în comparaţie cu cele ale altor companii, în timp ce ZTE a amintit că telefoanele sale mobile şi alte dispozitive încorporează şi componente produse în SUA.

Potrivit companiei de cercetări de piaţă Canalys, Huawei şi-a consolidat poziţia pe numeroase pieţe din afara SUA, astfel că de exemplu în Europa Centrală şi de Est surclasează la capitolul vânzări compania Apple.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...