Serviciile secrete germane avertizează asupra falșilor 'lupi solitari', care de fapt sunt dirijați de jihadiști

Serviciile secrete germane avertizează asupra falșilor 'lupi solitari', care de fapt sunt dirijați de jihadiști

Serviciile secrete germane au avertizat miercuri asupra pericolului tot mai mare pe care-l reprezintă falșii 'lupi solitari' jihadiști, care de fapt acționează în coordonare cu gruparea teroristă Stat Islamic (SI), transmite agenția EFE.

'Este vorba despre indivizi care aparent acționează pe cont propriu. Dar în realitate ei sunt dirijați prin mediul virtual și prin mesaje primite din străinătate', a declarat directorul Biroului Federal pentru Protecția Constituției (BfV, contraspionajul german), Hans-Georg Maassen, după ce marți au fost arestați în Germania trei migranți sirieni bănuiți de legături cu gruparea SI.

Acest mod de operare este 'o provocare deosebită pentru serviciile de securitate' germane, comparabilă cu cea reprezentată de așa-numitele 'celule în adormire', a explicat responsabilul citat.

În plus, serviciul german de contraspionaj avertizează și asupra legăturilor existente între cele trei mari grupuri de jihadiști, respectiv membrii celulelor în adormire, persoanele revenite în Germania după ce au fost antrenate în tabere jihadiste din Siria și fundamentaliștii infiltrați de SI printre refugiați.

Maassen, care nu a vorbit explicit despre cazul celor trei refugiați sirieni arestați, a mai menționat că jihadiștii devin tot mai activi în așa-numitul 'război hibrid', fiind tot mai prezenți pe internet și pe rețelele de socializare.

Conform datelor serviciului BfV, în Germania se află în prezent circa 9.200 de membri ai minorității salafiste, număr care în anul 2011 era de aproximativ 4.000, iar la jumătatea anului trecut de circa 7.500.

Potrivit Ministerului de Interne german, cei trei solicitanți de azil arestați marți constituiau probabil o 'celulă în adormire' și au avut legături cu teroriștii care au pus la cale atentatele din noiembrie de la Paris.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia