Serviciul ucrainean de securitate a făcut percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din Ucraina pentru acuzații de separatism

Serviciul ucrainean de securitate a făcut percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din Ucraina pentru acuzații de separatism

Guvernul de la Budapesta a înaintat un protest formal către Ministerul de externe al Ucrainei după ce Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a făcut luni mai multe percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din Ucraina, precum şi la domiciliul lui László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), acuzați de separatism, potrivit unui comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI, scrie G4Media .

“Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică consideră fără precedent în istoria uniunii această intervenţie dură în care militari înarmaţi ai serviciului de securitate au intrat în locuinţa lui László Brenzovics, preşedintele KMKSZ, în sediul central al KMKSZ din Ujgorod, în sediul Centrului de Dezvoltare Economică “Egán Ede” din Ucraina Subcarpatică, respectiv în sediul Fundaţiei Caritative pentru Învăţământul Universitar Maghiar din Ucraina Subcarpatică, în vederea unor percheziţii”, se arată în comunicatul organizaţiei.

În baza unei hotărâri emise de instanţa din Zaporijia, din estul Ucrainei, referitoare la un dosar penal deschis anterior sub acuzaţia de separatism, pe parcursul percheziţiilor s-au căutat dovezi ale activităţii care vizează integritatea teritorială a ţării şi schimbarea forţată a graniţelor cu scopul de a crea daune statului. KMKSZ respinge acuzațiile de separatism și arată că ar fi vorba despre o procedură planificată, bazată pe acuzaţii politice false, al cărei scop nu este doar de a face imposibilă activitatea organizaţiilor maghiare, ci şi de a intimida maghiarii din Ucraina Subcarpatică şi pe liderii acestora.

“Prin urmare, organizaţia solicită autorităţilor ucrainene competente să pună capăt imediat vânătorii de vrăjitoare împotriva KMKSZ şi a celorlalte organizaţii maghiare din Ucraina Subcarpatică. În acelaşi timp, atragem atenţia Ungariei şi a organizaţiilor internaţionale asupra presiunii politice exercitate împotriva noastră prin mijloacele de securitate ale statului”, se mai arată în comunicatul Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.

Cu privire la perchezitii, guvernul Ungariei protesteaza la MAE Ucraina și a convocat ambasadorul ucrainean, potrivit unui anunț al ministrului de Externe PeterSzijjarto. ”Este inacceptabil ca un stat care doreste sa fie parte a comunitatii transatlantice, ameninta si tine sub presiune constanta o minoritate a unui stat NATO. Guvernul isi va exprima pozitia si solicita ca „Ucraina sa opreasca insultele si amenintarile permanente impotriva comunitatii nationale maghiare”. (Foto: Unian)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...