Sesiunea plenară de săptămâna viitoare a PE va avea loc la Bruxelles, nu la Strasbourg, din motive de forţă majoră

Sesiunea plenară de săptămâna viitoare a PE va avea loc la Bruxelles, nu la Strasbourg, din motive de forţă majoră

Sesiunea plenară de săptămâna viitoare a Parlamentului European va avea loc la Bruxelles, şi nu la Strasbourg, din motive de forţă majoră, anunţă preşedintele legislativului UE, David Sassoli, joi seara.

''Astăzi la 18:00, am primit un raport actualizat de la Serviciul Medical al Parlamentului European privind evoluţia COVID-19 care afirmă că riscurile pentru sănătate sunt considerate a fi semnificativ mai mari dacă sesiunea plenară de săptămâna viitoare a Parlamentului are loc la Strasbourg'', informează Sassoli într-o declaraţie postată pe site-ul PE.

''Pe baza acestui raport, din cauza unui caz de forţă majoră, am decis că nu sunt întrunite condiţiile de securitate necesare pentru transferul obişnuit al Parlamentului European la Strasbourg pentru sesiunea plenară de săptămâna viitoare. Sesiunea plenară va avea loc în mod excepţional la Bruxelles. Parlamentul se angajează să reprogrameze o sesiune plenară la Strasbourg în conformitate cu tratatele", adaugă oficialul european.

Sassoli mai spune în declaraţia sa că a informat autorităţile franceze în legătură cu această decizie.

Preşedintele Parlamentului European a transmis, de asemenea, într-o notă adresată tuturor membrilor şi personalului legislativului UE că potrivit recomandărilor actualizate primite de la Serviciul Medical al Parlamentului, astăzi la 18:00, situaţia legată de răspândirea bolii infecţioase cauzate de noul coronavirus COVID-19 a evoluat în ultimele zile şi ore.

În special, au fost confirmate noi focare de infecţii şi numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este în creştere în regiuni din Uniunea Europeană.

În timp ce măsurile pe care le-am decis deja la 2 martie 2020 permit totuşi ca funcţiile de bază ale Parlamentului European să fie îndeplinite în sediul său, acum se pare că desfăşurarea sesiunii parţiale a Parlamentului la Strasbourg ar implica riscuri semnificativ mai mari pentru sănătatea membrilor şi personalului precum şi pentru populaţia locală.

Prin urmare, am decis, ca măsură de securitate şi prin derogare de la calendarul de reuniuni pentru 2020 aşa cum a fost aprobat, ca sesiunea parţială de săptămâna viitoare să aibă loc în mod excepţional la Bruxelles din motive de forţă majoră.

Am solicitat secretarului general să ia măsurile practice suplimentare pe care le presupune schimbarea excepţională a locului unde va avea loc sesiunea parţială. Decizia mea din 2 martie 2020 referitoare la COVID-19 rămâne în vigoare şi se aplică.

Mă bazez pe fiecare dintre voi că acţionaţi în mod responsabil, aşa cum aţi făcut până acum, se arată în nota informativă transmisă de preşedintele Parlamentului European. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /