Sfârșitul Schengen ar implica pentru UE costuri de 110 miliarde de euro în următorul deceniu (studiu)

Sfârșitul Schengen ar implica pentru UE costuri de 110 miliarde de euro în următorul deceniu (studiu)

O reintroducere cu titlu permanent a controalelor la frontierele naționale ar costa statele din zona Schengen în jur de 110 miliarde de euro în decursul următorilor 10 ani, indică un studiu realizat de centrul de reflecție France Strategie, afiliat biroului premierului francez, transmite Reuters. Potrivit studiului publicat miercuri, costurile reducerii activităților turistice și de transport ar echivala cu 0,8% din PIB al Uniunii Europene pe următorii 10 ani.

Numai pentru Franța, costurile sunt estimate la 1-2 miliarde de euro pe termen scurt, echivalent cu 0,5% din PIB al țării, estimează autorii studiului.

"Pe termen lung, generalizarea controalelor permanente la frontiere ar echivala cu o taxă de 3% pe schimburile comerciale între țările din Schengen, ceea ce ar conduce la un declin structural al comerțului de 10 până la 20 de procent", au calculat experții francezi.

Jumătate din costuri ar fi provocate de reducerea turismului, 38% de impactul asupra lucrătorilor transfrontalieri, iar restul de 12% de costurile suplimentare la transportul de mărfuri, conform estimărilor France Strategie.

Sub presiunea valului de migrație fără precedent în ultimele decenii, șase dintre cele 26 state din Spațiul Schengen au reintrodus controale temporare la frontierele naționale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...