Shinzo Abe: Phenianul ar putea fi în măsură să lanseze atacuri cu rachete echipate cu focoase încărcate cu gaz sarin

Shinzo Abe: Phenianul ar putea fi în măsură să lanseze atacuri cu rachete echipate cu focoase încărcate cu gaz sarin

Premierul japonez, Shinzo Abe, a afirmat joi că Phenianul ar putea fi în măsură să lanseze atacuri cu rachete echipate cu focoase încărcate cu gaz sarin, un agent chimic letal, relatează agenția Kyodo.

Abe a făcut declarația respectivă în cadrul unei comisii parlamentare, în contextul în care SUA, aliat al Japoniei, au dislocat un portavion și nave de sprijin în apropiere de Peninsula Coreeană, într-o demonstrație de forță, în timp ce există indicii că Phenianul ar putea efectua un alt test nuclear.

Administrația președintelui american Donald Trump a afirmat că sunt avute în vedere toate opțiunile, inclusiv o acțiune militară, în scopul de a preveni noi provocări din partea Coreii de Nord.

Aceasta survine ca urmare a sprijinului din partea Japoniei față de ceea ce unii oficiali au numit a fi ''hotărârea Washingtonului de a nu tolera niciodată proliferarea și folosirea armelor chimice'', după loviturile aeriene americane întreprinse săptămâna trecută împotriva unei baze militare în Siria, ca răspuns la un presupus atac chimic întreprins de către regimul președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Șeful executivului de la Tokyo a făcut o legătură între evoluțiile din Siria și Coreea de Nord, precizând că săptămâna trecută Japonia a salutat angajamentul administrației Trump de a menține ordinea globală în vremuri când ''amenințarea cu arme de distrugere în masă devine tot mai mare în Asia de Est''.

Kyodo amintește că producerea, stocarea și folosirea gazului sarin sunt interzise de o convenție privind armele chimice care a intrat în vigoare în 1997. În 1995, un cult religios japonez a folosit gaz sarin într-un atac în metroul din Tokyo.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”