SI, capabil să atace Statele Unite la fel ca la Paris (informațiile americane)

SI, capabil să atace Statele Unite la fel ca la Paris (informațiile americane)

Gruparea Statul Islamic (SI) este capabilă să comită în Statele Unite atacuri comparabile cu cele de la Paris și Bruxelles, a estimat miercuri coordonatorul agențiilor de informații americane, James Clapper, într-un interviu la CNN, relatează AFP.

"Ei au această capacitate", a declarat coordonatorul a 17 agenții de informații din SUA. "Acesta este un lucru care ne îngrijorează foarte mult în Statele Unite, că ei pot pregăti un raid așa cum au făcut-o la Paris sau Bruxelles", a adăugat Clapper.

Atacurile de la Paris, în diferite cartiere ale capitalei franceze și pe Stade de France, la 13 noiembrie 2015, au făcut 130 de morți. Cele de la Bruxelles la 22 martie 2016, în metrou și aeroport, 32 de morți.

Aceste atacuri revendicate de SI par să aibă legătură cu aceeași celulă a organizației jihadiste.

Dar alți responsabili americani, intervievați de asemenea de CNN în cadrul aceluiași program, nu sunt chiar de aceeași părere.

"Aici, în Statele Unite, avem de-a face cu o amenințare mai mică decât în Europa", a estimat mai ales președintele Barack Obama.

În interviul său, Clapper a avertizat de asemenea că lumea nu va termina cu extremismul islamist atât timp cât persistă dezechilibrele "economice și socio-economice fundamentale" și zonele scăpate de sub controlul statului.

Fără un răspuns mai eficient la aceste "probleme fundamentale", "cred că vom lupta pentru o lungă perioadă de timp, fie împotriva grupării Statul Islamic sau a altor grupuri", a asigurat James Clapper.

Alte grupuri extremiste se vor naște din gruparea Statul Islamic, în același mod în care SI s-a născut din mișcarea Al Qaida, a explicat el.

"Cred că vom fi într-o perpetuă stare de suprimare" a acestor grupuri, a insistat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 De citit!

4 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

5 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români