Sibiu: 14 persoane au ajuns în week-end la SJU cu înțepătură de căpușă; sute de sibieni cer dezinsecție în oraș

Sibiu: 14 persoane au ajuns în week-end la SJU cu înțepătură de căpușă; sute de sibieni cer dezinsecție în oraș

Un număr de 14 sibieni s-au prezentat în ultimele două zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a celui mai mare spital public din județ, cel din municipiul Sibiu, după ce au fost înțepați de căpușe, a declarat luni, pentru AGERPRES, Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al instituției.

"De ieri dimineață, de la ora 08.00, până azi-dimineață la ora 08.00, am înregistrat zece cazuri cu înțepături de căpușe. Și sâmbătă au fost patru cazuri de înțepați de căpușe", a precizat sursa citată.

Tocmai din cauza îngrijorării populației, județul Sibiu fiind, în anii anteriori, primul în România din punct de vedere al numărului de cetățeni înțepați de căpușe, Primăria a anunțat sâmbătă, că în această săptămână va semna contractul pentru dezinsecția în municipiu.

"Primăria Sibiu este pregătită să acționeze în sensul reducerii populației de căpușe în municipiul Sibiu. Ca în fiecare an, instituția va contracta serviciile de dezinsecție. Procedura de achiziție este deja în curs și se estimează că săptămâna viitoare se va semna contractul. Precizăm faptul că pulverizarea substanțelor împotriva căpușelor se va face la începutul lunii iunie, când ploile nu vor mai fi atât de însemnate cantitativ, permițând substanței active să acționeze odată ajunsă în vegetație, înainte de a fi spălată de ploaie. Ca măsură adițională și ca o activitate continuă, Serviciul Parcuri și Zone Verzi va continua să cosească vegetația de pe domeniul public pentru a împiedica înmulțirea căpușelor",  se arată în comunicatul Primăriei Sibiu remis, sâmbătă, AGERPRES.

Aproape 600 de sibieni au semnat, până luni, o petiție online, prin care cer Primăriei municipiului să verifice urgent produsele folosite pentru dezinsecție în oraș, ei temându-se de boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă, potrivit site-ului www.petitieonline.com.

"Solicităm Primăriei Sibiu să solicite teste de analiză pentru dezinfectanții folosiți pentru dezinsecțiile împotriva căpușelor. Solicităm Primăriei să verifice firma care a câștigat contractul pentru dezinsecțiile din spațiile verzi cu privire la calitatea dezinsecțiilor plătite din bani publici", se arată în petiție.

Direcția de Sănătate Publică a județului a avertizat vineri că a crescut numărul sibienilor înțepați de căpușe.

"Conform datelor centralizate din cele șase unități spitalicești din județul Sibiu, în ultimele săptămâni numărul persoanelor care s-au prezentat la Serviciile de Primiri Urgențe pentru înțepăturile de căpușe a crescut ușor, așa cum ne așteptam pentru această perioadă a anului. Numărul total de prezentări înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere (221 cazuri) este comparativ cu cel din 2015 (217 cazuri), respectiv mai mic decât în aceeași perioadă a anului 2014 (265 cazuri)", se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

DSP se așteaptă la "o creștere a numărului de cazuri în următoarele 3-4 săptămâni".

În urmă cu două săptămâni, DSP Sibiu a lansat o alertă epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză, care apare în urma înțepăturilor de căpușe. "Alerta a fost lansată din cauza faptului că schimbările climatice din anul 2015 au determinat o creștere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe", susține DSP Sibiu.

În anul 2015, 1.713 sibieni au fost înregistrați cu înțepături de căpușe, față de 985, în anul 2014. DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc și o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme — 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I — ceea ce înseamnă o expunere recentă, față de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.

AGERPRES/(A,AS-autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

2 Așa o fi?

3 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...

4 Fabrica de pitici pe creier a României / Păreloloaga Carmen Tănase, noi declarații imbecile despre vaccinați

5 Bă, ești nebun? / „Metoda rugăciunilor”, tactica prin care o bandă de „valori” a jefuit zeci de temple budiste d…