Sibiu: Biserica Evanghelică din România anunță că nu își vinde lăcașurile de cult

Biserica Evanghelică C.A. din România (BECAR) a anunțat marți, printr-un comunicat de presă, că niciuna din cele peste 200 de lăcașurile de cult ale sale nu este de vânzare.

"Bisericile și bisericile fortificate ardelene rămân în patrimoniul Bisericii Evanghelice C. A. din România (B.E.C.A.R.) și ale comunităților ei. În ultimele zile și săptămâni, au fost lansate diverse știri despre oferte de vânzare, ducând la o percepție greșită a situației. De foarte multă vreme politica conducerii B.E.C.A.R. este orientată spre menținerea lăcașurilor de cult în propriul patrimoniu, ceea ce nu se va schimba nici în viitor", se arată în comunicat.

Majoritatea celor 200 de biserici evanghelice au fost construite în Evul Mediu și sunt greu de întreținut de cei 12.000 de sași rămași în România.

"Înstrăinarea unei biserici nu este o premisă pentru o astfel de cooperare, motiv pentru care începând din 1990 până acum au existat doar două cazuri (Retiș și Caransebeș, care au fost preluate de către Biserica Ortodoxă Română). Contracte de închiriere, de arendă sau de comodat s-au dovedit a fi soluții bune. Prin astfel de proceduri, multe biserici săsești au fost salvate în ultimii ani, mai ales în anii 1970 și 1980 în Ardealul de Nord și Bucovina de Sud. Este esențial pentru B.E.C.A.R. ca bisericile să poată fi folosite și în continuare ca lăcașuri de cult sau pentru evenimente culturale sau turistice. În acest context, comunele, în special, sunt o variantă inspirată ca parteneri", se mai arată în comunicat.

AGERPRES / (AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

3 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

4 Minciunile Chinei ies la iveală! Priviți, doar la Wuhan numărul urnelor funerare este cel puțin dublu față de …

5 Mister în Germania / Ministrul de finanţe al landului Hesse s-a sinucis

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere