Sibiu: Directorul Spitalului de Pediatrie cere ca antibioticele să nu se mai poată cumpăra fără reţetă din farmacii

Sibiu: Directorul Spitalului de Pediatrie cere ca antibioticele să nu se mai poată cumpăra fără reţetă din farmacii

Tot mai mulţi părinţi practică automedicaţia pentru copiii lor şi cumpără antibiotice fără să ceară sfatul unui medic, lucru confirmat şi de preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţ, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, medicul Stelian Banciu.

Managerul spitalului de copii din Sibiu cere ca antibioticele să nu se mai poată cumpăra fără reţetă, din farmacii.

"Am pierdut războiul cu bacteriile. Am crezut că era antibioticelor va rezolva şi problema infecţiilor bacteriene. Nu. Din păcate, nu. (...) Au apărut bacteriile multirezistente, care dau mare, mare bătaie de cap. Încă o problemă în ţara românească, automedicaţia. Sigur şi foarte multe informaţii vin şi pe alte canale decât cele directe de la medic şi nu în urma unui consult. Ne putem informa de pe Internet şi se practică la scară foarte mare automedicaţia, care nu duce decât la o scădere a imunităţii, la selectarea unor bacterii multirezistente în faţa cărora suntem practic fără arme", a declarat medicul Stelian Banciu.

Potrivit acestuia, medicii de la Spitalul de Pediatrie se confruntă cu tot mai mulţi părinţi care le spun şi ce fel de antibiotic preferă ei pentru copiii lor.

"Este o practică foarte curentă. Toată lumea ştie să se trateze. O rugăminte aş avea. Încercaţi să intraţi în farmacii să cumpăraţi antibiotice. O să reuşiţi să le cumpăraţi. Nicăieri în lume acest lucru nu se întâmplă. Antibioticele se eliberează doar pe bază de reţetă. Din păcate, în România poţi să îţi achiziţionezi antibiotice şi fiecare ştie cât de bine îi face dacă îi dă antibiotic copilului lui şi ştie exact ce antibiotic. De multe ori vine la medic şi în urma consultului şi transmite 'aş prefera acel antibiotic că ştiu că-i face bine'. Cred că o mai bună informare este absolut necesară şi trebuie să crească încrederea în medici şi în actul medical", a arătat medicul Stelian Banciu.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sibiu, Felicia Gligor, cere şi ea o altă reglementare în România, pentru ca să se oprească automedicaţia cu antibiotice.

"Pacienţii români, dacă suntem cinstiţi, ştiu şi eu din practica mea în farmacie, că am avut destule discuţii cu pacienţii, deci atâta umblă până pe cineva lămuresc. Sunt foarte mulţi români din aceştia. Insistă până nu mai scapi de ei. În general, farmaciştii nu eliberează şi duc o luptă de lămurire să nu înghită şi să nu ia fără recomandare, dar prea puţini pricep, este adevărat lucrul acesta. Chiar am discuţii nenumărate cu farmaciştii care îmi spun că sunt asaltaţi. Fenomenul de automedicaţie este real şi noi, farmaciştii, facem un apel către pacienţi să nu mai insiste şi să nu încerce să îşi administreze singuri", a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sibiu, Felicia Gligor. AGERPRES / (A - autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?