Sibiu: Familia unei paciente cu gripă, nemulţumită că medicii au externat-o din spital, iar a doua zi a murit

Sibiu: Familia unei paciente cu gripă, nemulţumită că medicii au externat-o din spital, iar a doua zi a murit

Familia unei paciente de 38 de ani care a decedat la spital este nemulţumită că medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu au externat-o pe femeie sâmbăta, după care a fost adusă din nou la spital cu ambulanţa a doua zi, când a şi decedat.

Diagnosticul de gripă nu a fost confirmat decât la o săptămână după decesul femeii, când au sosit de la Bucureşti rezultatele analizelor.

Soţul pacientei susţine că el personal a transportat-o pe femeie cu maşina sâmbătă, 25 ianuarie, la UPU Sibiu, informaţie confirmată de conducerea spitalului. Pe de altă parte, soţul femeii decedate declară că aceasta a dorit să fie tratată în spital, în timp ce medicii susţin că de fapt ea ar fi dorit să plece acasă. Deocamdată, spitalul nu a prezentat dovada scrisă că pacienta care s-a dus sâmbăta, la UPU, ar fi cerut externarea sau ar fi refuzat internarea.

"Soţia mea nu s-a cerut acasă", a declarat, marţi, soţul pacientei.

În replică, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, care a discutat cu medicii care au consultat-o sâmbăta, spun că de fapt femeia ar fi cerut doctorului să o lase acasă, unde să continue tratamentul.

"Femeia, în vârstă de 38 de ani, s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu în data de 25 ianuarie, unde a fost consultată de medicul de urgenţă, pacienta acuzând simptomatologie de tip digestiv (sindrom dispeptic nesistematizat). De asemenea, pacienta a afirmat în antecedentele recente varicela, prezentând leziunile cutanate specifice evoluţiei în remisie a bolii. Pacienta nu prezenta simptomatologie de tip respirator. După consultul medical i s-au recoltat probe biologice de sânge şi i s-a administrat tratament simptomatic. Medicul urgentist a solicitat consult de specialitate boli interne pentru evaluarea probelor biologice modificate (creatinină şi număr de leucocite) şi pentru reevaluarea clinică a sindromului dispeptic. Medicul internist a confirmat sindromul dispeptic remis după tratamentul simptomatic şi a recomandat internarea pentru investigaţii medicale suplimentare şi stabilirea diagnosticului de certitudine. Pacienta a solicitat continuarea tratamentului la domiciliu, motivând că are acasă un copil în stare de convalescenţă după varicelă. Pacienta a plecat la domiciliu cu recomandare de monitorizare prin medicul de familie şi consult de nefrologie prin Ambulatoriul de Specialitate în cazul în care probele biologice rămân modificate", se arată în răspunsul dat marţi, de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Potrivit sursei citate, pacienta a revenit duminică, la acelaşi spital, tot la UPU. Contactat telefonic, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Sibiu, Constantin Popescu, confirmă că o maşină de la SAJ a transportat această bolnavă de acasă, de la Vurpăr, la spitalul din Sibiu. Femeia a decedat duminică seara, la spital.

"În data de 26 ianuarie, pacienta a revenit în Unitatea de Primiri Urgenţe adusă de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în stare gravă cu alterarea probelor biologice şi a stării clinice. A fost examinată de o echipă multidisciplinară complexă şi a fost internată în cadrul Secţiei Clinice Anestezie Terapie Intensivă, ridicându-se suspiciunea de gripă pe baza testelor rapide. Starea generală a pacientei s-a degradat în continuare foarte rapid şi, din nefericire, în pofida eforturilor depuse de personalul medical, pacienta nu a mai putut fi salvată", susţin reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Conducerea spitalului sibian, dar şi a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu spun că această pacientă a avut şi gripă, diagnostic confirmat final la o săptămână după ce a decedat, atunci când au sosit la Sibiu rezultatele analizelor făcute la Bucureşti. Cei de la DSP Sibiu confirmă că femeia din Vurpăr a decedat fără să ştie că are gripă. Diagnosticul iniţial de gripă a fost pus după ce, la 24 de ore de la deces, s-a recoltat o probă dintr-un plămân al femeii.

"Conform Metodologiei de supraveghere a gripei, infecţiilor respiratorii acute şi infecţiilor respiratorii acute severe, de la decesele înregistrate la cazuri posibile de gripă se vor recolta probe necroptice de plămân, care vor fi trimise la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino' pentru diagnostic virologic. În cazul pacientei de 38 de ani, din localitatea Vurpăr, judeţul Sibiu, decedată în data de 26 ianuarie la SCJU Sibiu, a fost ridicată suspiciunea de gripă, fiind recoltată o probă din plămân în data de 27 ianuarie şi trimisă la Institutul 'Cantacuzino' pentru diagnosticare, conform metodologiei. Durata de diagnostic durează în medie o săptămână, depinzând de numărul de probe aflate în lucru la Institut, la momentul respectiv. Rezultatul probei recoltată de la pacienta de 38 de ani a sosit luni, 3 februarie 2020, indicând prezenţa virusului gripal de tip AH3", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Krisztina Gaal.

Acesta este al treilea caz de deces cu gripă din judeţul Sibiu din 2020, raportat de DSP. AGERPRES / (AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Ăla din geam nu e Ciolacu? / Poza e făcută la Paris...

2 VIDEO Uite o fază cu Ciolacu... Observați că nimeni nu-l bagă în seamă? În filmare mai apar și Stănescu și Simonis...

3 De citit... Deși s-ar putea ca mintea să refuze să proceseze astfel de chestii

4 „S-a ridicat de pe scaun și i-a dat trei palme”

5 „Acum știți salariul fiicei Andreei Esca”