Sibiu: Pentru prima dată în ultimii 13 ani, o barză a apărut iarna în Cristian şi înfruntă gerul

Sibiu: Pentru prima dată în ultimii 13 ani, o barză a apărut iarna în Cristian şi înfruntă gerul

Pentru prima dată în ultimii 13 ani, o barză a apărut în aceste zile în localitatea Cristian, unde, în cursul nopţii, a înfruntat în cuibul de pe un stâlp temperatura de minus 15 grade, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei "Prietenii Berzelor", Miruna Gritu.

Potrivit acesteia, această barză este posibil să nu fi plecat în ţările calde, pentru că s-a pierdut de stolul ei.

"Este o barză apărută acum în Cristian, pe care nu am nicio şansă să o prind. Până acum în Cristian nu a mai fost, în alte localităţi, da. La noi aici în Cristian e prima dată când avem o barză iarna, de când mă ocup eu de berze din 2007. (...) Această barză probabil este o barză pierdută de un stol şi aici a găsit condiţii propice şi deocamdată ei îi asigură supravieţuirea", a explicat Miruna Gritu.

Ea a adăugat că sătenii din Cristian sună la Organizaţia "Prietenii Berzelor" de la ei din localitate pentru ca barza să fie luată din cuib şi dusă în adăpostul acestui ONG, însă barza nu poate fi prinsă.

"Barza a fost astă-toamnă într-o curte. M-au sunat şi am fost acolo şi am încercat să o prind, dar nu am putut", spune Miruna Gritu.

Barza din Cristian care îndură gerul nu este singura din ţară în această situaţie. Aceste berze care sunt la noi în ţară pe timpul iernii au şanse să supravieţuiască dacă au hrană. În localitatea Mohu din judeţul Sibiu, o barză a stat în cuibul ei toată iarna şi a refuzat hrana pusă în cuib de "Prietenii Berzelor", preferând să îşi caute singură mâncarea.

"Atâta timp cât ele reuşesc să îşi găsească hrană, am observat că, indiferent de temperaturi, au trecut cu bine. Avem ca exemplu barza de la Mohu care a fost iarna la minus 20 de grade. Deocamdată, Cibunul e ok şi lacurile din jur, deci mai găseşte hrană. Noi am încercat varianta la Mohu, să-i punem pipote în cuib, (...) dar barza nu a mai vrut să stea în cuib, nu îşi mai acceptă cuibul. Seara a trebuit să vină Electrica, să dea pipotele jos din cuib, ca barza să se reîntoarcă la cuibul ei", povesteşte Miruna Gritu.

ONG-ul specializat în salvarea berzelor din localitatea Cristian este sunat de la începutul iernii de oameni din toată ţara, care spun că au văzut berze în localităţile lor şi cer ca să fie luate şi duse într-un adăpost.

"Ne-au sunat oameni din Satu Mare, Oradea, Timiş, Arad, din partea de sud a ţării, din Moldova, a fost o nebunie cu barza de la Botoşani, ne-au blocat pagina de Facebook, nu o mai puteam accesa de la mesajele care curgeau cu ştirea despre barza care a apărut la Botoşani. (...) Într-o primă fază trebuie monitorizate. Tu nu poţi tranchiliza păsările astea. Tot ce poţi face este să le monitorizezi să vezi dacă se întorc la cuib. În cazul în care se întâmplă ceva cu ele, dacă sunt rănite, slăbite, sunt jos, atunci putem să intervenim. (...) E o barză, spre exemplu, rămasă în Dâmboviţa, erau două. Sunt tot mai multe. Fenomenul este din noiembrie, decembrie şi continuă la nivelul ţării", a explicat Miruna Gritu.

Ea a mai precizat că în adăpostul de la Cristian al Organizaţiei "Prietenii Berzelor" sunt, în prezent, aproximativ 70 de berze, şase cai, patru măgari, două capre, o oaie, cinci arici, ulii, cucuvele, un huhurez lovit la Agnita de o maşină. Toate aceste animale au fost accidentate sau bolnave şi sunt adăpostite la Cristian. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”