Sibiu: Testul de COVID-19 efectuat primului pacient tratat cu plasmă hiperimună a ieşit negativ

Sibiu: Testul de COVID-19 efectuat primului pacient tratat cu plasmă hiperimună a ieşit negativ

Primul pacient tratat în judeţul Sibiu cu plasmă hiperimună a fost testat de COVID-19 şi rezultatul a fost negativ, evoluţia sa fiind una favorabilă, potrivit medicilor, se arată, luni, într-un comunicat de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).

"Primul tratament cu plasmă umană hiperimună de la Sibiu aplicat unui pacient diagnosticat cu COVID-19 a fost realizat la finalul săptămânii trecute de către medicii Secţiei Clinice ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Procedura s-a desfăşurat sub îndrumarea medicului şef al secţiei, Mihai Sava. (...) În momentul de faţă, pacientul se află în continuare internat la Terapie Intensivă, unde va mai rămâne sub atenta supraveghere a medicilor. Primul test la RT-PCR realizat după administrarea plasmei este negativ", se arată în comunicatul SCJU Sibiu.

Bărbatul tratat cu plasmă hiperimună din Sibiu are 48 de ani. Acesta a primit plasmă de la un pacient internat în SCJU Sibiu după ce a fost declarat vindecat. Bărbatul a ajuns la spital în 11 mai, când a fost internat în Secţia Clinică de Boli Infecţioase, de unde a fost transferat la ATI după opt zile de tratament pentru COVID-19.

"Pacientul a fost admis în Terapie Intensivă cu insuficienţă respiratorie severă, dispnee, polipnee, stabil hemodinamic, conştient şi cooperant. Au fost administrate 2 unităţi de plasmă convalescentă hiperimună în doză unică la zece zile de la data confirmării diagnosticului. După administrarea celor 2 unităţi de plasmă convalescentă hiperimună, starea pacientului la 72 de ore s-a ameliorat semnificativ atât clinic, cât şi pe analizele de laborator", a declarat şeful Secţiei Clinice ATI, Mihai Sava.

Directorul SCJU Sibiu, Liliana Coldea, face apel la pacienţii vindecaţi de COVID-19 să doneze plasmă.

"Continuăm să luptăm împotriva pandemiei, iar implementarea acestui tip de terapie la SCJU Sibiu este un important pas înainte. Medicii spitalului, de pe toate secţiile implicate, au realizat lucruri deosebite, iar numărul pacienţilor vindecaţi este consistent. Le apreciem munca, le mulţumim şi îi sprijinim, la fel cum trebuie să o facă pe mai departe şi cetăţenii judeţului, respectând regulile de igienă, protecţie şi de distanţare socială până când pericolul va trece. De asemenea, facem un apel la pacienţii vindecaţi de coronavirus să doneze plasmă", a subliniat Liliana Coldea.

Pacienţii vindecaţi de COVID-19 care doresc să doneze plasmă se pot adresa Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu (0369437127), de unde vor primi informaţii cu privire la procedura şi criteriile de selecţie/eligibilitate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale