Sibiul adună artiști și acrobați din toată lumea. FITS promite 10 zile de „Miracol“ VIDEO

Sibiul adună artiști și acrobați din toată lumea. FITS promite 10 zile de „Miracol“ VIDEO

Timp de 10 zile, între 23 iunie și 2 iulie 2023, Sibiul este capitala mondială a culturii, grație Festivalului Internațional de Teatru (FITS) ajuns la ediția cu numărul 30.

S-a dat astfel startul unuia dintre cele mai mari evenimente ale artelor spectacolului din lume , al treilea ca mărime în Europa, după Festivalurile de la Avignon (Franța) și Edinburgh (Scoția).

Evenimentul a debutat vineri seara, 23 iunie 2023, cu un „Cod roșu de acrobații” - spectacol oferit de circarii francezi, iar cerul Sibiului a fost luminat de o flotă de 250 de drone luminoase care au animat povești și emoții din sunet, mișcare și lumină, în cadrul unui eveniment auditiv și vizual special conceput pentru a aduna în Piața Mare a Sibiului zeci de mii de localnici și turiști .

Sâmbătă, 24 iunie 2023, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Catedrala Evanghelică, președintele FITS, nimeni altul decât directorul Teatrului Național „Radu Stanca”, Constantin Chiriac, a fost distins cu prima diplomă și primul trofeu de excelență oferite până acum de Ministerul Culturii. Și tot în premieră, distincțiile i-au fost oferite de către fostul și actualul ministru al Culturii, respectiv Lucian Romașcanu (PSD) și Raluca Turcan (PNL).

Cel mai mare eveniment teatral din România, organizat sub semnul „Miracolului”, adună la un loc 5.000 de artiști din 75 de țări , care au plănuit să încânte publicul cu peste 800 de evenimente, ce se vor desfășura în aproximativ 80 de locuri.

Zilnic se vor derula zeci de spectacole indoor și outdoor, cea mai mare parte cu tematică specială: teatru, muzică, dans, film, circ, magie, spectacole de realitate virtuală, stradale etc., dintre care unele cu casa închisă, iar o parte cu acces liber. Chiar și secțiunea Online oferă celor care nu pot fi prezenți la Sibiu ocazia să se bucure de „Miracol” - tema din acest an a FITS - prin intermediul abonamentelor și biletelor, de nu mai puțin de 40 de spectacole incluse în această secțiune.

Video atașat prezintă imagini din primele două zile de festival, precum și clipul de promovare, prezentate pe contul de YouTube al evenimentului .

Prima distincție pentru excelență a Ministerului Culturii, oferită la Sibiu

Fostul ministru Lucian Romașcanu a fost cel care a inițiat demersurile privind oferirea unor distincții de excelență de către Ministerul Culturii. Constantin Chiriac considerat un „ambasador al culturii românești” a fost recompensat pentru „contribuția la înființarea și dezvoltarea celui mai mare festival al artelor spectacolului din România, în semn de apreciere față de viziunea, capacitatea de deschidere a culturii pentru oameni și rolul în consolidarea unui renume emblematic pentru orașul Sibiu“, după cum a menționat actualul ministru Raluca Turcan.

Primarul Astrid Fodor a remarcat că împreună cu titlul de Capitală Culturală Europeană, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a schimbat modul în care se face și se simte cultura în Sibiu. „A scos actul cultural din cadrul formal al sălilor și l-a adus în inima comunității, învăluind orașul”, a spus primărița Fodor.

Diploma și trofeul de excelență, „obiecte de artă care vin să răsplătească un om cu adevărat special”, reprezintă opera pictoriței Mirela Trăistaru și a maestrului sticlei Ioan Nemțoiu.

Alături de miniștrii Culturii, la eveniment au mai fost prezenți și ambasadorii Elveției, Japoniei și Austriei, Consulul Germaniei la Sibiu și președintele Institutului Cultural Român.

Cel mai mare eveniment al artelor spectacolului FITS30 de la Sibiu în imagini FOTO FITS Ovidiu Matiu

Cel mai mare eveniment al artelor spectacolului FITS30 de la Sibiu în imagini FOTO FITS Ovidiu Matiu

Spectacole de pe marile scene ale lumii și fenomene muzicale

„Suntem onorați că putem arăta întregii lumi orașul Sibiu în cea mai splendidă înfățișare a sa, cuprins de magie și frumos! Vă așteptăm pe toți să vă bucurați de Miracol în aceste zece zile de grație!”, a sunat invitația președintelui FITS, Constantin Chiriac.

FITS 30 prezintă în acest an cel mai amplu sezon românesc cu nu mai puțin de 59 de spectacole prezentate de teatre precum Nottara, Naționalul bucureștean, Excelsior, Bulandra, Odeon, dar și altele.

Festivalul îi aduce în acest an la Sibiu pe Maia Morgenstern și Victor Rebengiuc, dar și pe „Faust“, „Richard al III-lea“ ori „Livada de vișini“, regizori precum Silviu Purcărete ori spectacolele memorabile care se joacă pe marile scene ale lumii. „În măsura imposibilului”, semnat de Tiago Rodriguez, se va juca în acest an la toate cele trei mari festivaluri ale artelor spectacolului din Europa.

Spectacol drone la FITS 30 cel mai mare festival de la Sibiu Foto FITS Sebastian Marcovici

Spectacol drone la FITS 30 cel mai mare festival de la Sibiu Foto FITS Sebastian Marcovici

Sezonul NATO include spectacole memorabile: Ginghis Han (Mongolian National University of Arts and Culture), Harmonica Rhapsody (Judy's Harmonica Ensemble, Taiwan – China), Tărâmul muzicii (Cătălin Milea & Gabriel Bălașa) și Malus Sieversii/S-CUM (Leeds Beckett University, UK).

Sala Oglinzilor din Forumul Democrat al Germanilor va găzdui un concert pentru vioară și pian susținut de Tony Yike Yang și Antonio Piculeață considerat un adevărat fenomen al viorii.

Flamenco, Gospel, personaje gigant ori de carnaval, circ contemporan

Maratonul cultural de la Sibiu se adresează tuturor vârstelor și categoriilor sociale care se vor putea delecta cu expoziții în cadrul Muzeului Brukenthal, lansări de carte, reconstituiri istorice din timpul Romei Antice, Miracolul străzii, paradă ecvestră și de personaje magice gigant ori precum cele de la Carnavalul de la Rio, circ contemporan, dar și muzică Flamenco, concerte Gospel ori rock.

Cel mai mare eveniment al artelor spectacolului FITS30 Sibiu în imagini FOTO FITS Dragoș Dumitru

Cel mai mare eveniment al artelor spectacolului FITS30 Sibiu în imagini FOTO FITS Dragoș Dumitru

Anul acesta, șase nume se vor adăuga Aleii Celebrităților pentru a rămâne „#ParteDinMiracol”: regizoarea britanică Katie Mitchell, două dansatoare și coregrafe din Spania - María Pagés și Canada - Marie Chouinard, regizorul elvețian Milo Rau, producătorul portughez Tiago Rodrigues și coregrafa Noa Wertheim, director artistic al companiei de dans Vertigo din Israel.

Programul complet FITS30 se găsește pe sibfest.ro , dar și în aplicația FITS, care poate fi descărcată gratuit, atât pentru Android, cât și pentru iOS, precum și la Agenția Teatrală (de pe Pietonala Nicolae Bălcescu) ori la intrarea oricărei săli de spectacol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat