Siegfried Mureşan: Banii aduşi de guverne în ultimii cinci ani - sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene

Siegfried Mureşan: Banii aduşi de guverne în ultimii cinci ani - sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene

Guvernele au atras în ultimii cinci ani doar 1,2 miliarde de euro, sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene, structurale şi de coeziune, "bani meniţi să dezvolte România", a afirmat marţi candidatul PNL la alegerile europarlamentare, Siegfried Mureşan.

"Dacă scădem prefinanţările din suma totală de fonduri europene venite în România, adică lucrări ce urmează a se desfăşura, lucrările fazate din trecut şi lucrările desfăşurate la nivelul municipiilor şi judeţelor, unde Guvernul nu are de asemenea niciun merit, rata de absorbţie, adică banii aduşi de guverne în ultimii cinci ani în România, din 2014 până astăzi, sunt doar 1,2 miliarde de euro. Aceasta este cifra ruşinii - sub 3% rată de absorbţie pe fonduri europene, structurale şi de coeziune, bani meniţi să dezvolte România: autostrăzi, spitale regionale, reabilitări de drumuri, anvelopări de blocuri, extinderea reţelei de canalizare, gaze, iluminat public, electricitate", a spus Mureşan, la o conferinţă de presă.

El a adăugat că în România, în afară de fondurile pentru agricultură, au ajuns în perioada 2014 - 2020 "doar 4,72 miliarde de euro".

"România are alocate 42 de miliarde de euro. Dacă scădem banii pe care i-au atras fermierii în mod direct şi automat fără niciun merit al Guvernului, guvernele PSD-ALDE au absorbit doar 4,7 miliarde de euro, deşi au trecut cinci ani şi jumătate din cei şapte ani. Din aceste 4,72 de miliarde de euro, o parte sunt prefinanţări şi o parte sunt lucrări fazate, adică lucrări depuse demult, începute demult de alte guverne, care doar se termină în perioada acestui Guvern datorită întârzierilor", a precizat Mureşan.

Potrivit lui Mureşan, PSD "pretinde" că are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 36% din cele 42,6 miliarde de euro, bani alocaţi pentru perioada 2014 - 2020, iar 10 miliarde de euro sunt plăţi directe pentru fermieri, meritul Guvernului României fiind "zero".

"PSD pretinde că avem o rată de absorbţie a fondurilor europene de 36%, vreau să ştiţi care este adevărul. România are alocate, pentru perioada 2014 - 2020, 42,6 miliarde de euro. Din această sumă, din fondurile europene care au fost absorbite de România, 6 miliarde de euro sunt plăţi directe pentru fermieri, aici meritul Guvernului României este zero. Alte 4 miliarde de euro au fost absorbite de fermierii români pentru dezvoltare rurală, adică fermierii şi-au cumpărat tractoare, combine, şi-au făcut instalaţii de procesare a produselor alimentare. Meritul Guvernului PSD-ALDE este zero şi aici", a afirmat el.

Mureşan a menţionat că analiza sa se întemeiază pe datele raportate de Ministerul Finanţelor Publice, "sub conducerea ministrului PSD, Orlando Teodorovici, la începutul lunii mai''.

În context, el consideră că Rovana Plumb este principalul vinovat pentru această situaţie.

"Principalul vinovat pentru eşecul absorbţiei fondurilor europene este fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Această persoană nu ar trebui să mai joace niciun rol în viaţa publică din România, dar ce face PSD-ul? O pune cap de listă", a conchis Siegfried Mureşan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria