Simion, întâlnire cu ambasadorul Israelului și un membru al partidului Likud. Muraru: Creează un prejudiciu imens democrației

Simion, întâlnire cu ambasadorul Israelului și un membru al partidului Likud. Muraru: Creează un prejudiciu imens democrației

Alexandru Muraru, fost consilier al premierului pe probleme de antisemitism și xenofobie, a lansat un apel către Ambasada Israelului, după ce ambasadorul a avut o întâlnire cu șeful AUR, George Simion, la care a participat și șeful județului regional Shomron din Israel membru al partidului Likud.

FOTO AUR

„În data de 28 august 2023, domnul George Simion, președintele Partidului AUR, s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului, domnul Reuven Azar și domnul Yossi Dagan – șeful județului regional Shomron din Israel, la Parlamentul de la București”, a anunțat formațiunea politică, cel din urmă fiind membru al partidului de guvernământ Likud.

Potrivit sursei citate, „în cadrul întâlnirii cu ambasadorul, deputatul George Simion, liderul Partidului AUR a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români (în teritoriile controlate de România în timpul celui de-al doilea război mondial) și și-a exprimat regretul profund”.

Șeful AUR a mai precizat că „astfel de orori nu trebuie să se mai întâmple niciodată, nici evreilor, nici românilor, nici țiganilor, nici altor națiuni ale lumii”.

„În acest scop, domnul Simion a adăugat că fiecare țară, inclusiv România, ar trebui să adopte definiția IHRA a antisemitismului și să predea, în cadrul disciplinei de istorie națională, această pagină importantă a trecutului, pentru a se asigura că toate generațiile viitoare vor cunoaște și înțelege lipsa de umanitate din acele vremuri și de ce este vital să se evite astfel de orori”, a mai arătat sursa citată.

Potrivit anunțului făcut de AUR, „pe această temă, domnul Simion a condamnat ferm antisemitismul, a declarat că Partidul AUR are toleranță zero față de acesta și a precizat că legislația penală românească pedepsește aspru orice manifestare de susținere și admirație pentru criminalii de război sau pentru membrii Gărzii de Fier care au participat la Holocaust, inclusiv pentru Ion Antonescu”.

„În vederea continuării și examinării cooperării și dialogului, domnul Yossi Dagan l-a invitat pe domnul George Simion împreună cu o delegație AUR să viziteze coloniile din Iudeea, Samaria și Ierusalim. Domnul Simion a acceptat cu plăcere invitația, declarând că ar fi onorat să viziteze Ierusalimul – capitala Israelului, împreună cu Iudeea și Samaria – regiuni atât de importante ale Israelului atât din punct de vedere politic, dar și religios. În calitate de creștini ortodocși, românii au o legătură puternică cu Țara Sfântă și Ierusalimul – inima iudaismului și a creștinismului”, a mai relatat sursa citată.

Comunicatul AUR mai arată că „părțile au discutat și au căzut de acord și asupra dreptului istoric al poporului evreu de a construi și de a trăi în comunități și orașe din Iudeea și Samaria, leagănul istoriei poporului evreu încă din zilele Bibliei” și „toate părțile au fost de acord că suveranitatea este vitală atât pentru Israel, cât și pentru România și că nicio altă țară nu ar trebui să pretindă un drept asupra teritoriilor lor. Prin urmare, în conformitate cu această suveranitate, fiecare țară are dreptul de a-și stabili capitala și legile, în interiorul granițelor sale, iar toate celelalte țări ar trebui să le respecte”.

Muraru, apel către Ambasada Israelului și Ambasadorul Reuven Azar

Alexandru Muraru, deputat PNL și fost consilier al premierului Nicolae Ciucă pe probleme de antisemitism și xenofobie, a criticat dur întâlnirea și a lansat un apel către Ambasada Israelului în România și Ambasadorul Reuven Azar, susținând că gestul „creează un prejudiciu imens democrației”.

„În calitate membru al Parlamentului, de vicepreședinte PNL și de fost Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, fac din nou apel la Ambasada Israelului și la Ambasadorul Reuven Azar să se disocieze de orice alăturare de partidul extremist, de sorginte fascistă și neo legionară, care a batjocorit ani de zile încontinuu memoria victimelor Holocaustului, valorile toleranței și a demonstrat prin tot ce a făcut că este o formațiune care se hrănește cu ura și violența. Este vital să ne asigurăm că nu se face nicio concesie în fața ideologiilor care neglijează sau distorsionează tragediile istorice”, a scris Alexandru Muraru pe Facebook.

Potrivit parlamentarului, „este de neînțeles cum poate Ambasadorul Israelului să se întâlnească oficial și să dea mâna cu un politician care este exponentul violenței în politica românească. Gestul ambasadorului Azar creează un prejudiciu imens democrației și vieții publice românești pentru că legitimează o formațiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Este fără precedent în politica diplomatică a statului Israel la București din 1990 până astăzi”.

„Domnule Azar, ce ati spune dacă ambasadorul României la Tel Aviv s-ar întâlni cu liderii Hamas și Hezbollah și ar da mâna cu ei? Exact așa ați făcut dvs statului român, ați legitimat un partid extremist, cu accente teroriste”.

Muraru a mai subliniat că un comunicat transmis în urmă cu câteva zile ambasadă conținea multe condiții pe care AUR nu le a îndeplinit, susținând astfel că ambasada a încălcat condițiile întâlnindu-se „cu acești fasciști și antisemiți, recunoscuți în toată societatea românească pentru răspândirea urii etnice”.

„Există informații și schimburi oficiale de mesaje, care arată că ați ignorat politica oficială a Yad Vashem în momentul în care cauționați un partid a cărui politică oficială a fost aceea de negare a Holocaustului și de desconsiderare continuă a memoriei victimelor celei mai mari tragedii a umanității”, a mai transmis Muraru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?