Sincopele în aprovizionare şi preţul dublat-triplat al testelor COVID de salivă, motivele controlului la ONAC şi IGSU (surse)

Sincopele în aprovizionare şi preţul dublat-triplat al testelor COVID de salivă, motivele controlului la ONAC şi IGSU (surse)

Motivele pentru care prim-ministrul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de control să verifice achiziţiile de teste COVID de salivă făcute de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) ţin de "sincopele" constatate în aprovizionarea unităţilor şcolare, relatate pe larg de mass-media, precum şi de preţul "dublu" sau "triplu" observat la loturile contractate ulterior lotului iniţial, au precizat, marţi, surse din Guvern.

Potrivit surselor citate, anterior dispunerii controlului, şeful Executivului a avut o discuţie telefonică cu şeful DSU, Raed Arafat, în care a încercat să afle exact care este situaţia pe acest subiect, fără să primească, însă, informaţii suficient de lămuritoare.

Luni, premierul Nicolae Ciucă a dispus Corpului de control al Guvernului să demareze o acţiune de documentare privind achiziţiile de teste COVID de salivă făcute de ONAC şi IGSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă preciza săptămâna trecută că nu reprezentanţii DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziţionării testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, ci reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, la solicitarea ONAC.

"În data de 8 octombrie 2021, prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 83, s-a aprobat stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgenţă medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ. Conform anexei hotărârii CNSU amintite, cantitatea necesară a fost stabilită pentru 70 milioane de astfel de dispozitive medicale. Totodată, conform procedurii, Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate - ONAC, desemnat ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru, conform OUG 11/2020, a iniţiat demersurile necesare realizării achiziţiei 'Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva', împărţită pe trei loturi, semnând mai apoi acordurile-cadru cu societăţile comerciale câştigătoare", informa DSU, printr-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, "nu reprezentanţii DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziţionării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, la solicitarea ONAC, care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialişti".

Totodată, DSU menţiona că, în conformitate cu articolul 4, alineatul (2) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate este desemnat ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru. Conform actului normativ, achiziţia produselor pentru acumularea, reîntregirea şi împrospătarea stocurilor de urgenţă medicală se realizează conform prevederilor legale privind achiziţiile publice.

ONAC pune la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă acordurile-cadru atribuite. Monitorizarea acordurilor-cadru şi încheierea contractelor subsecvente pentru achiziţiile prevăzute la articolul 4, alineatul (2) din OUG 11/2020 se realizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, prin IGSU, explica sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...