Sindicaliștii din învățământ au început protestul în fața Palatului Victoria

Sindicaliștii din învățământ au început protestul în fața Palatului Victoria

Câteva sute de persoane din domeniul educației protestează, de la ora 15,00, în fața sediului Guvernului.

Aceștia au pancarte pe care scrie "Ne-ați îngropat în hârtii", "Vrem majorarea cu 50% a salariilor profesorilor debutanți", "Calitate 10, salariu 1", "Iohannis, Guvernul tău nu ne face decât rău", "Înainte de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea".

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat, luni, că aproximativ 800 de sindicaliști din învățământ vor picheta, luni și marți, între orele 15,00 — 17,00, sediul Guvernului, nemulțumiți de situația din educație.

Protestatarii sunt reclamă, printre altele, faptul că Executivul nu a aprobat proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de premierul Dacian Cioloș în data de 12 ianuarie 2016.

Potrivit FSLI, proiectul propus de Ministerul Muncii, în urma discuțiilor dintre grupul interministerial și reprezentanții instituțiilor bugetare, urma să elimine actualele inechități și dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public.

'Cu toate acestea, Guvernul Cioloș nu l-a înaintat Parlamentului spre adoptare! Actualul sistem de salarizare, mai ales pentru personalul din învățământ, este complet nemotivant, nu încurajează performanța profesională și nu atrage către acest sector vital tinerii cu vocație pentru meseria de dascăl', se arată într-un comunicat al FSLI.

De asemenea, sindicaliștii consideră că este incorect modul de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, "atâta timp cât se pleacă de la un 'dat' al Ministerului Finanțelor Publice și nu de la nevoile reale de finanțare ale unităților de învățământ', precum și 'inactivitatea factorilor de decizie în stoparea 'fenomenului' de depășire a numărului de antepreșcolari/preșcolari/elevi la grupă/clasă, cu mult peste cel prevăzut de art. 63 din Legea educației naționale'.

Pe lista nemulțumirilor sindicaliștilor se mai regăsesc: nedecontarea, în integralitate, de către toate autoritățile publice locale, a cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, creșterea alarmantă a numărului de agresiuni fizice și verbale asupra personalului didactic, săvârșite de elevi și reprezentanții legali ai acestora, neadaptarea conținutului programelor școlare la nevoile de formare ale elevilor și la cerințele de pe piața forței de muncă, inexistența dreptului legal al personalului didactic de predare cu o vechime efectivă în învățământ de cel puțin 34 de ani de a se pensiona la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, neadoptarea unor măsuri legislative care să conducă la depolitizarea funcțiilor de conducere din învățământ.

Totodată, cadrele didactice amendează supraîncărcarea activității desfășurată de personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar, generată de reducerile de posturi din anii anteriori, concomitent cu măsurile de suspendare a ocupării posturilor vacante/devenite vacante, precum și lipsa autorizației sanitare de funcționare pentru mii de unități de învățământ.

FSLI reprezintă drepturile și interesele a aproximativ 178.000 de membri de sindicat, adică peste 60% din totalul salariaților din învățământul preuniversitar.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Oana Tilică, editor online Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

5 VIDEO „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea” / Cum i-au alungat ucrainenii pe ruși de pe Insula Șerpilor