Sindicatele din învățământ discută vineri cu reprezentanții Guvernului pe tema Ordonanței de Urgență privind salarizarea bugetarilor

Sindicatele din învățământ discută vineri cu reprezentanții Guvernului pe tema Ordonanței de Urgență privind salarizarea bugetarilor

Sindicatele din învățământ au fost invitate vineri, la ora 15,00, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu reprezentanții Guvernului pe tema Ordonanței de Urgență privind salarizarea bugetarilor, a declarat, pentru AGERPRES, Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater.

"Încă nu știm dacă la întâlnire va participa și premierul Dacian Cioloș. Dorim să atragem atenția reprezentanților Guvernului asupra faptului că învățământul nu primește niciun beneficiu în urma acestei Legi a salarizării. Dorim să avem un tratament similar cu cei din Sănătate", a spus Hadăr.

Reprezentanții sindicatelor au avut marți, 17 mai, o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Învățământul superior românesc nu primește creșteri salariale în urma modificărilor care vor fi aduse sistemului de salarizare în sectorul bugetar, iar reprezentanții acestui sector afirmă că nu își asumă proiectul de act normativ în acest sens și că vor decide în zilele următoare cum vor reacționa, a spus Hadăr, după discuțiile de marți.

"Nu văd nicio creștere mai nicăieri. Asistentul rămâne la 1.700 — 1.800 lei. Nicio creștere salarială. Un ipotetic 2% (...) Nu e nicio îmbunătățire. Se duc banii către Sănătate, către autoritățile publice centrale... Suntem total nemulțumiți și vom vedea cum vom reacționa zilele acestea. Nu mă așteptam să fim tratați atât de rău. Măcar la funcțiile din începutul carierei să avem creșteri semnificative. Din momentul de față, evident că nu mai putem discuta cu reprezentantul Ministerului Muncii, cu domnul ministru, pentru că am crezut că va fi mai rațional. Probabil, având în vedere suma mică de bani, nu a putut să organizeze și pentru Educație. A spus că e rândul Sănătății și noi trebuie să mai așteptăm. Și că va da un exemplu de mod de aranjare a grilei de salarizare pentru Sănătate. Pentru educație: zero", a afirmat el.

În acest context, 15.000 de salariați din învățământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marș de protest din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00, a anunțat, pe 19 mai, într-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

''Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), întrunit în ședința din data de 18.05.2016, a analizat proiectul Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Acest proiect demonstrează, încă o dată, incapacitatea guvernanților de a gestiona sistemul de salarizare în sectorul public, precum și totalul dispreț față de personalul din sistemul educațional! Doar posibilitatea acordării unor premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile personalului din învățământ, începând cu 1 ianuarie 2017, nu rezolvă multitudinea de probleme în salarizarea personalului din acest important sector de activitate și nici nu va conduce la creșterea calității actului de instrucție și educație! Este încă o dovadă că, pentru guvernanți, educația este un domeniu prioritar doar la nivel declarativ, nu și în realitate!'', se arată în comunicatul FSLI.

Potrivit sursei citate, în condițiile date, cu majoritate de voturi s-a hotărât ca, pe data de 1 iunie, când se dorește aprobarea acestui proiect în ședință de Guvern, 15.000 de salariați din învățământ să pornească într-un marș de protest, din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11,00.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității/instituției pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani