Singura mănăstire ortodoxă românească din Elveția are nevoie de ajutor financiar pentru terminarea lucrărilor

Singura mănăstire ortodoxă românească din Elveția are nevoie de ajutor financiar pentru terminarea lucrărilor

De peste zece ani, în comuna Les Sciernes d’Albeuve funcționează singura mănăstire ortodoxă din Elveția, iar comunitatea ortodoxă de aici și din zonă este una extrem de activă și implicată.

Mănăstirea a fost sfințită acum aproape patru ani și jumătate FOTO Adrian Roșu

Membrii comunității ortodoxe române din Elveția, ce numără peste 35.000 de români, își doreau de mai mulți ani întemeierea unei mânăstiri, care să întărească viața duhovnicească din parohii. Iar în decembrie 2009 a fost constituită Asociația AMORS : Prietenii Mânăstirii Ortodoxe Române din Elveția.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale (membru al Adunării Episcopilor Ortodocși din Elveția), pe data de 2 iulie 2013, de prăznuirea Sfântului Ioan Maximovici, ocrotitorul diasporei ortodoxe, a ajuns la Fribourg Monahia Antonia, prima viețuitoare a mânăstirii.

Capela în care își desfășoară activitatea liturgică prima și singura mănăstire ortodoxă românească din Elveția, a fost sfințită în septembrie 2019. Sute de credincioși au fost prezenți atunci la eveniment.

Obștea de maici a Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” își desfășoară activitatea într-o casă achiziționată în comuna Les Sciernes d’Albeuve, cantonul Freiburg. Întreaga proprietate a fost amenajată, pentru a arăta ca un loc de rugăciune, de către artiști iconari români.

”După cum știți, din 28 februarie 2022 ne-am mutat într-o casă mare și frumoasă așezată în inima satului Les Sciernes d’Albeuve. Acest loc minunat, construit la începutul secolului XX, care a cunoscut unele îmbunătățiri și extinderi ulterioare, însă nerenovat din 1980, acum a devenit noua noastră mănăstire. Clădirea spațioasă și primitoare, înconjurată de un hectar de teren și copaci seculari, ne înlesnește să continuăm viața noastră de rugăciune în condiții mai prielnice rânduielii monahale și ne permite așadar să primim cum se cuvine numeroșii vizitatori și pelerini în căutare de pace, rugăciune și dragoste. În fiecare duminică, toți cei doritori vor putea să ni se alăture la agapa de după Liturghie și, de asemenea, vom avea spațiul necesar pentru a primi cât mai multă lume la marile sărbători. Acest lucru nu s-ar fi putut realiza astăzi fără sprijinul și donațiile dumneavoastră generoase”, precizează Monahia Antonia, Stareța Mănăstirii «Acoperământul Maicii Domnului» din Elveția.

Odată cu împrumutul obținut pentru cumpărarea mănăstirii, au demarat în vara acestui an lucrările de renovare pentru a aduce clădirea la normele în vigoare (izolarea acoperișului și a casei, schimbarea instalației de încălzire, refacerea rețelelor electrice și sanitare, pregătirea camerelor pentru primirea oaspeților, amenajarea grădinii etc.).

Iar mănăstirea are acum nevoie de ajutor financiar. Și asta deoarece, în afară de ramburasarea împrumutului bancar contractat pentru cumpărarea casei, cheltuielile șantierului început sunt considerabile.

Preparate tradiționale românești la mănăstire

În ceea ce privește contribuția viețuitoarelor mănăstirii, acestea se străduiesc la strângerea acestor sume, vânzând produsele lor mănăstirești și solicitând mici donații. Mănăstirea are și ateliere unde sunt pregătite produse tradiționale românești, zacuscă, dulcețuri, murături. Iar acestea sunt vândute la Castelul de Gruyères, ce este un loc reprezentativ pentru regiunea Gruyères, parte a cantonului Fribourg. Măicuțele fac preparate tot timpul anului, și săpunuri, au și un atelier de cosmetice. Facem și uleiuri pentru masaj și tincturi din plante medicinale pe care le culeg noi din munți.

”Ne adresăm cu smerenie și încredere pentru a solicita ajutorul tuturor, asigurându-vă că orice gest din partea dumneavoastră, oricât de neînsemnat ar părea, va contribui la realizarea acestui proiect deosebit. Prezența unei noi mănăstiri în această lume, și mai cu seamă în Elveția, este și are să fie un mare izvor de bucurie și binecuvântare. Împreună și datorită dumneavoastră, cu bunăvoirea lui Dumnezeu, vom putea continua această minunată lucrare în care cele cerești împreună petrec cu cele pământești”, spune Monahia Antonia.

Iată mai jos și datele contului unde puteți dona bani pentru finalizarea lucrărilor.

Titularul contului:

Monastère Orthodoxe «Protection de la Mère-de#Dieu»,

Route de la Gare 39

1669 Les Sciernes d’Albeuve

Adresa Băncii:

Banque Cantonale de Fribourg

IBAN CHF: CH79 0076 8300 1472 7810 6

IBAN €: CH66 0076 8300 1612 9260 9

SWIFT: BEFRCH22

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat