Singura șansă pe care o mai are Putin pentru a triumfa în Ucraina

Singura șansă pe care o mai are Putin pentru a triumfa în Ucraina

Președintele rus mai poate spera să câștige într-o singură situație: voința Occidentului să slăbească, astfel încât să aibă șansa de a prelungi războiul, relatează The Telegraph.

Războiul din Ucraina a intrat în a 10-a lună FOTO SHUTTERSTOCK

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că motivul principal pentru vizita sa surpriză la Washington a fost să obțină "arme, arme și mai multe arme" care să sprijine apărarea eroică a țării sale împotriva agresiunii rusești. Totuși, cu toate că elita politică de la Washington a întins covorul roșu pentru liderul ucrainean - care a făcut prima sa călătorie peste hotare de la începerea ostilităților, în urmă cu 10 luni - a existat și un alt substrat al sejurului lui Zelenski: dorința sa disperată să se simtă asigurat că SUA își mențin sprijinul ferm pentru cauza ucraineană.

Poziția oficială a administrației Biden este că rămâne angajată față de Ucraina, SUA fiind cea mai importantă furnizoare a armamentului care a permis armatei ucrainene să provoace o serie de înfrângeri umilitoare inamicului său rus. SUA au marcat deplasarea lui Zelenski la Washington miercuri, anunțând că îi vor livra bateria Patriot , cel mai avansat sistem de apărare aeriană al SUA, iar acesta va ajuta Ucraina să intercepteze atacurile cu drone de fabricație iraniană asupra infrastructurii sale critice.

Chiar și așa, există un aer inconfundabil de atitudine conciliantă pe ambele maluri ale Atlanticului în ceea ce privește situația Ucrainei, politicieni proeminenți din America și Europa îndemnându-l pe Zelenski să ia în considerare intrarea în negocieri de pace cu liderul rus Vladimir Putin.

Biden a fost cel care a dat startul în noiembrie, când s-a oferit să stea de vorbă cu Putin „pentru a înțelege ce are în minte", în timp ce atât Olaf Scholz, cancelarul german, cât și Emmanuel Macron , președintele Franței, s-au arătat dornici să mențină un dialog cu Kremlinul.

Între timp, premierul britanic Rishi Sunak ar fi cerut un audit al contribuției britanice la conflict, ceea ce a stârnit îngrijorări că astfel ar căuta modalități de a reduce sprijinul pe care Kievul l-a primit în timpul mandatului lui Boris Johnson.

Cu toate că Sunak a dat asigurări pe Twitter că este alături de Ucraina "până la capăt", în urma vizitei pe care a făcut-o în această țară luna trecută, decizia de a solicita ceea ce înseamnă practic o „analiză cost-beneficiu” a contribuției Marii Britanii - care în prezent se ridică la aproximativ 7 miliarde de lire sterline - a dat naștere temerilor că s-ar putea gândi la un compromis.

Cu siguranță acest gest i-a provocat neliniște liderului ucrainean, dat fiind că, potrivit unor surse de securitate de la Whitehall, Zelenski l-a sunat insistent pe premierul britanic pentru a-l îndemna să rămână hotărât.

Zelenski ar fi fost și mai descurajat după ce generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a sugerat că o "fereastră" pentru discuții de pace între Kiev și Moscova s-ar putea deschide în lunile de iarnă. Pentru că în acest fel a fost subminată insistența liderului ucrainean că niciun dialog nu poate avea loc atât timp cât Rusia își menține ocupația ilegală asupra teritoriului ucrainean.

Confruntat cu perspectiva unei potențiale eroziuni catastrofale a sprijinului occidental, Zelenski trebuie să fi simțit că nu are de ales, că este urgent să întreprindă o călătorie extrem de riscantă la Washington pentru a obține o întărire a sprijinului pentru cauza ucraineană.

În acest punct, orice răzgândire a liderilor occidentali în privința sprijinului acordat Ucrainei ar fi cu siguranță contraproductivă. Pentru că în loc să îi încurajeze pe ruși să intre în negocieri, o asemenea șovăire nu ar face decât să întărească convingerea lui Putin că își poate atinge obiectivele prin forță.

Presupunerea lui Putin în privința Occidentului

Putin a lansat invazia pentru că a pornit de la convingerea că Occidentul este prea slab și divizat pentru a veni în apărarea Ucrainei, o presupunere deloc nerezonabilă și care s-a bazat pe retragerea haotică a forțelor NATO din Afganistan, anul trecut. Chiar și în circumstanțele din prezent, după ce rușii au suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, Putin va căuta să exploateze cea mai mică fisură în hotărârea Occidentului.

Semnalele contradictorii de la Washington și din alte capitale occidentale riscă să trimită Moscovei un mesaj greșit: că sunt angajate mai mult față de capitulare decât față de încercarea de a pune capăt anexării ilegale a Rusiei.

Tergiversarea lui Biden cu privire la trimiterea de rachete Patriot în Ucraina este revelatoare. Rachetele rusești și dronele iraniane lovesc de trei luni infrastructura critică a Ucrainei - este mijlocul prin care Moscova caută să slăbească moralul populației. Doar că, în loc să ofere Kievului mijloacele necesare pentru a opri bombardamentele, Biden a ezitat, temându-se că ar putea provoca o nouă escaladare a conflictului, scrie The Telegraph.

De fapt, s-a întâmplat exact pe dos. Putin a lansat atacul său barbar asupra aprovizionării cu energie și apă a Ucrainei doar pentru că nu mai are capacitatea de a învinge Ucraina pe câmpul de luptă. Dacă Biden i-ar fi dat mult mai devreme Ucrainei rachete Patriot, rușii nu ar fi avut posibilitatea să provoace atâta suferință civililor, iar Putin ar fi fost supus unei presiuni și mai mari pentru a pune capăt așa-numitei sale "operațiuni militare speciale".

Singura modalitate de te purta cu despoți precum Putin, așa cum a demonstrat admirabil Zelenski, este să le arăți că vorbești serios. Lipsa unei acțiuni decisive, așa cum Biden și aliații săi ar fi trebuit să înțeleagă până acum, va avea drept rezultat prelungirea războiului, este concluzia analizei The Telegraph.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?