Sinistru personaj/Francisc Tobă, asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989, a depus jurământul ca deputat/AUR l-a exclus din partid și ceruse invalidarea mandatului

Sinistru personaj/Francisc Tobă, asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989, a depus jurământul ca deputat/AUR l-a exclus din partid și ceruse invalidarea mandatului

Plenul Camerei Deputaţilor a votat miercuri validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, după ce Comisia de validare a înaintat un raport în acest sens. S-au înregistrat 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă”, o abţinere şi trei deputaţi nu au votat, transmite Agerpres.

Francisc Tobă, ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov, a depus apoi jurământul în plenul Camerei Deputaţilor.

Tobă a fost ales pe listele de parlamentari AUR după ce partidul din care face Partidul Neamul Românesc (condus de Ninel Peia), a încheiat un protocol electoral cu AUR.

Pe 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă.

În locul acestuia, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare.

Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

Solicitarea AUR a fost trimisă Comisiei de validare privind mandatele de parlamentar.

Revoluționarii care au participat, pe 17 decembrie, la comemorarea a 31 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la Timișoara au contestat prezența liderului AUR, George Simion, și a reprezentanților partidului în Piața Victoriei din Timișoara și la Catedrala Mitropolitană, forțele de ordine fiind nevoite să intervină între cele două tabere. Societatea Timișoara a transmis un protest față de venirea lui Simion la Timișoara, considerându-l „șeful unui partid ultranaționalist, în care se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției”.

„Este vorba despre parlamentarii AUR Francisc Tobă și Nicolae Roman. Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic. Numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluției de la Timișoara, în volumele editate de Memorialul Revoluției din Timișoara. Înainte de a veni la Timișoara, George Simion, ca șef de partid și ca cel care a întocmit listele de candidați, ar trebui să se dezică de astfel de personaje și să le ceară demisia imediată din Parlament, pentru că altfel nu vom crede niciodată în buna sa credință atunci când se va alătura marșului recunoștinței, la Timișoara”, precizează un comunicat de presă al Societății Timișoara.

Sursa foto: Francisc Tobă / Facebook



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...