Sinod: S-a constituit componența Consistoriilor arhierești care vor judeca cazurile de abatere de la disciplina Bisericii

În ședința de joi a Sfântului Sinod s-a constituit componența Consistoriilor arhierești care vor cerceta și judeca în primă și ultimă instanță cazurile de abatere de la morala și disciplina Bisericii, a informat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

"Astăzi, într-adevăr, au fost aleși membrii acestor Consistorii arhierești", a declarat Bănescu pentru AGERPRES.

Potrivit unor surse din cadrul Sfântului Sinod, Consistoriul arhieresc care va cerceta și judeca în primă instanță cazurile de abatere de la morala și disciplina Bisericii ale episcopului de Huși este format din trei membri, plus doi supleanți, iar cel de-al doilea Consistoriu, care va judeca în ultimă instanță eventuala contestație a deciziei, este alcătuit din 13 membrii, plus doi supleanți.

Sesizările sau acuzațiile aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române au fost discutate joi în ședința Sfântului Sinod.

"În ziua de joi, 17 august 2017, va fi prezentat și discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privitor la propunerile Comisiei pentru Statut și regulamente referitoare la analizarea sesizărilor sau acuzațiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum și la cercetarea și judecarea acestora. Vor fi analizate, în vederea aprobării, și unele propuneri ale Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activității clericale, inclusiv a ierarhilor", informează Biroul de Presă al Patriarhiei într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Vineri, în cadrul ședinței de lucru a Sinodului Permanent, va fi discutată și situația din Episcopia Hușilor ca urmare a unor acuzații aduse părintelui Corneliu, precum și unor clerici din această eparhie, mai informează Patriarhia Română.

Cazul episcopului Corneliu Bârlădeanul a intrat în atenția publică în luna iunie, când acesta a depus la DNA plângere împotriva a trei preoți care l-ar fi șantajat cu darea în vileag a unor imagini compromițătoare. Ulterior, filmul respectiv a apărut în spațiul public.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, și Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reținuți pe data de 15 iunie, fiind acuzați că ar fi cerut bani sau funcții pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, ar apărea în ipostaze compromițătoare. Ei au fost ulterior plasați în arest la domiciliu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

2 Birchall o calcă-n picioare pe Dăncilă! Dezvăluiri despre prefăcătoria acestei pațachine sinistre, despre cum …

3 ULTIMĂ ORĂ / CTP le zguduie capul celor două matracuci pesediste, Firea și Dăncilă.

4 Cum îl descrie Sebastian Lăzăroiu pe președintele Iohannis: Discret, taciturn, a adus, împreună cu strada, un …

5 ULTIMĂ ORĂ / Guvernul va cere schimbarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția!

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel