Siria: Aviația rusă a intervenit la Alep la cererea Teheranului, conform unui înalt responsabil militar iranian

Siria: Aviația rusă a intervenit la Alep la cererea Teheranului, conform unui înalt responsabil militar iranian

Aviația rusă a intervenit recent la Alep la cererea Teheranului, în sprijinul operațiunilor terestre pregătite de militarii iranieni care consiliază guvernul sirian, a declarat marți, la televiziunea de stat, amiralul iranian Ali Shamkhani, însărcinat cu coordonarea acțiunilor între Iran, Rusia și Siria, transmite AFP.

"Iranul (...) a atras puternica Rusie de partea sa" pentru a face față insurgenților în Siria, a indicat amiralul Shamkhani, care deține și funcția de secretar al Consiliului suprem de securitate națională.

La 16 august, Rusia a utilizat pentru prima oară o bază aeriană de pe teritoriul Iranului, și anume cea de la Hamadan, pentru a lovi ținte din Siria.

Luni, Iranul a anunțat încetarea "pentru moment" a acestor raiduri, amiralul Shamkhani precizând că avioanele ruse "au părăsit Iranul joia trecută".

Ministrul apărării iranian, Hossein Dehghan, criticase duminică Rusia pentru dezvăluirile privind utilizarea unei baze iraniene pentru lovituri aeriene în Siria.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Bahram Ghasemi, a ținut însă să sublinieze a doua zi că nu există un diferend între cele două țări. Raidurile au făcut parte dintr-o "misiune precisă și autorizată care este încheiată acum", a declarat Bahram Ghasemi, explicând că rușii 'au întreprins aceste raiduri și au plecat'.

Teheranul și Moscova au lăsat totuși deschisă posibilitatea unor eventuale misiuni similare ruse de pe teritoriul iranian.

"Coaliția între Iran, Siria și Rusia există" în continuare, pentru a lupta împotriva grupărilor rebele și jihadiste în Siria, a dat asigurări Ali Shamkhani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria