Siria: Loviturile aeriene ruse, mai sângeroase decât cele ale coaliției condusă de SUA (ONG)

Loviturile aeriene ruse au fost mai sângeroase pentru populația din Siria, ucigând cel puțin tot atâția civili în primele trei luni ale campaniei cât a ucis coaliția condusă de SUA într-un an și jumătate de bombardamente în Irak și Siria, informează organizația neguvernamentală Airwars, citată de AFP.

Potrivit Airwars, organizație cu sediul la Londra care compilează informațiile publice disponibile cu privire la bombardamente, loviturile aeriene ruse au ucis probabil între '1.096 și 1.448 de civili' în perioada octombrie-decembrie 2015, în 192 de bombardamente.

Prin comparație, loviturile aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA au ucis, după toate probabilitățile, 1.044 de persoane în Irak și Siria de la începutul campaniei sale împotriva grupării Stat Islamic (SI), în august 2014, potrivit cifrelor acestei organizații.

Din octombrie până în decembrie 2015, coaliția a ucis probabil între 178-223 de civili în Irak și Siria, de șase ori mai puțini decât a ucis Rusia doar în Siria, estimează Airwars.

Rusia, aliat-cheie al regimului lui Bashar al-Assad, a dezmințit informațiile conform cărora ar fi vizat civili și a afirmat că a țintit doar SI și alte grupări 'teroriste' în opoziție față de putere.

Însă Occidentul și militanții anti-Assad au acuzat aviația militară rusă că își concentrează bombardamentele asupra rebelilor, pe care ei îi califică drept 'moderați'.

'Cartiere au fost sistematic luate drept țintă în zonele rebelilor, adesea în timpul mai multor zile consecutiv' și în total peste 1.700 de civili au fost răniți în cele 192 de bombardamente rusești recenzate, estimează Airwars.

Potrivit organizației neguvernamentale, 'Rusia a vizat adesea infrastructuri civile', printre care o uzină pentru tratarea apei, brutării, depozite de alimente și convoaie cu ajutoare.

Bombardamentele ruse au scăzut substanțial în intensitate după intrarea în vigoare a armistițiului dintre regimul Bashar al-Assad și opoziție.

Armata rusă a repatriat o parte dintre avioanele sale în Federația Rusă, însă a lăsat la fața locului unele aparate ce continuă să susțină regimul de la Damasc împotriva grupării SI, care nu este vizată de armistițiu.

Peste 270.000 de persoane au murit de la începutul conflictului din Siria, în 2011, și mai multe milioane au fost nevoite să-și părăsească locuințele.

La rândul său, coaliția condusă de SUA nu recunoaște decât 21 de victime civile în bombardamentele pe care le-a efectuat de la începutul campaniei, însă mai multe anchete sunt pe cale să majoreze acest bilanț.

Protestele SUA și ale aliaților lor cu privire la caracterul sângeros al atacurilor ruse 'au fost slăbite' prin reticența lor de a recunoaște propriile victime civile, își exprimă regretul Airwars.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Jos chiloții de pe curva PSD! / „Pe Savonea și Iordache i-am găsit în anticameră la Dăncilă, la Guvern”

2 Se dau chiloții jos în PSD! / Toader a fost la Neptun, la plajă, cu Dragnea. Îl implora să-i pună „translatoarea…

3 BREAKING Data alegerilor locale va fi stabilită de Guvern! CCR a respins legea PSD / Și ordonanța de urgență de …

4 ULTIMA ORĂ Rahatul ALDE nu mai există în Parlament. Ultimele excremente, în frunte cu Vosganian, s-au revărsat…

5 VIDEO Anunț-șoc al președintelui! PSD, cu spatele la zid! / Iohannis: Guvernul va veni cu o inițiativă legislati…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut