Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Situaţie jenantă pentru ambasadorul SUA în Israel: Fotomontaj din care sunt eliminate lăcaşuri musulmane în Ierusalim

Ambasada SUA în Israel s-a distanţat miercuri de un fotomontaj în care ambasadorul David Friedman apare pe fundalul unui templu evreiesc în locul unde se află de regulă lăcaşuri musulmane în Ierusalimul de Est, relatează France Presse.

Friedman s-a fotografiat marţi, zâmbind, pe fondul Ierusalimului, într-o imagine aeriană, care i-a fost prezentată, dar care a fost retuşată.

În imagine, Cupola Stâncii (cunoscută şi sub numele greşit de Moscheea Omar) şi moscheea Al-Aqsa, de pe ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, au dispărut, iar în locul lor se înalţă un templu evreiesc.

În faţa acestei situaţii controversate ce intervine la numai câteva zile de la mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim, misiunea diplomatică americană şi-a exprimat dezaprobarea şi a explicat că faptele au avut loc fără cunoştinţa diplomatului.

Montajul atinge un aspect extrem de sensibil. Esplanada este al treilea loc sfânt al islamului sunnit, dar este de asemenea venerat de evrei sub numele de Muntele Templului, ca locul unde se afla templul distrus de romani în anul 70.

Subiectul este cu atât mai arzător cu cât este situat în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului anexată de Israel, şi se află în centrul conflictului israeliano-palestinian. Din raţiuni istorice, el se află în custodia Iordaniei, dar accesul este controlat de forţele israeliene.

În timp ce situl este pentru musulmani un loc de cult unde vin să se roage zeci de mii de credincioşi în fiecare săptămână, evreii au dreptul să-l viziteze doar în anumite ore şi le este interzis să se roage.

Orice tentativă de a contesta acest statu quo este de natură să inflameze spiritele în rândurile musulmanilor. O minoritate de evrei cere suveranitatea asupra complexului religios şi promovează intens reconstrucţia templului. Un eventual sprijin american în acest sens ar avea un caracter exploziv pentru situaţia din zonă.

Ambasada Statelor Unite din Israel a asigurat că nu este cazul.

''Ambasadorul Friedman nu ştia ce reprezintă imaginea prezentată în faţa lui atunci când fotografia a fost făcută'', subliniază misiunea diplomatică americană pe contul său de Twitter, adăugând: ''el este profund dezamăgit''. Potrivit acesteia, ''politica americană este absolut clară: noi sprijinim statu quo-ul''.

Fotografia a fost făcută în timpul unei vizite la organizaţia Ahiya din Bnei Brak (centru), care ajută copiii cu dificultăţi de învăţare.

''Noi prezentăm scuzele noastre ambasadorului SUA în Israel şi ambasadei'', a reacţionat Ahiya într-un comunicat.

''Un membru al personalului organizaţiei a prezentat fotografia cu ambasadorul fără cunoştinţa organizaţiei, ambasadei şi ambasadorului. Regretăm faptul că un gest politic meschin a umbrit acest eveniment'', adaugă organizaţia.

Incidentul intervine la mai puţin de zece zile după transferul ambasadei americane din Tel Aviv la Ierusalim, gest ce i-a indignat pe palestinieni, care au văzut în aceasta negarea pretenţiilor lor asupra Ierusalimului de Est. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

3 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

4 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

5 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc