Skopje a notificat ONU cu privire la noul nume al ţării, Macedonia de Nord

Autorităţile de la Skopje au anunţat miercuri că au informat ONU cu privire la noul nume al ţării, Macedonia de Nord, după intrarea în vigoare marţi a acordului cu Grecia, care a pus capăt unui diferend de aproape trei decenii, transmite AFP.

'Cele două state au trimis' marţi seară 'o scrisoare secretarului general al ONU (Antonio Guterres) în care l-au informat despre data intrării în vigoare a acordului', menţionează Ministerul de Externe de la Skopje într-un comunicat.

Acesta precizează că vor fi trimise 'foarte curând' 'note verbale' de informare secretariatului Naţiunilor Unite, statelor membre ale ONU şi altor organizaţii internaţionale.

După ce Skopje a anunţat că acordul de la Prespa (Prespes, în limba greacă), semnat în iunie 2018, a intrat în vigoare marţi, guvernul a modificat numele ţării pe site-ul său oficial, pe care se poate citi acum 'Guvernul Macedoniei de Nord', precum şi pe contul de Twitter.

Autorităţile urmau să înlocuiască în cursul zilei panourile de la intrarea în ţară la un post de frontieră cu Grecia.

Acordul de la Prespa a pus capăt unei dispute diplomatice de aproape 30 de ani între cele două ţări vecine, deschizând astfel calea pentru aderarea Macedoniei de Nord la ONU şi apropierea sa de Uniunea Europeană, blocate până acum de Atena.

În pofida puternicei opoziţii a naţionaliştilor din cele două ţări, premierul macedonean Zoran Zaev şi omologul său elen Alexis Tsipras au reuşit să încheie un acord pentru închiderea diferendului creat după obţinerea independenţei fostei republici iugoslave Macedoniei în 1991. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

3 Firea, despuiată public de Orban și Tăriceanu, scoate flăcări pe nas la Antena 3! Bine, n-a uitat să spună că …

4 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

5 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc