Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Slovacia: Ancheta asupra asasinării jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak vizează clasa politică

Procurori slovaci au declarat luni că vor cerceta contactele dintre oameni politici şi presupusul comanditar al asasinării jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, ucis în februarie 2018, informează AFP.

Acest anunţ survine pe fondul scurgerilor în mass-media a unor mesaje în care suspecţi se laudă cu relaţiile lor cu politicieni, printre care fostul premier Robert Fico, forţat să demisioneze în urma asasinării lui Kuciak şi a logodnicei acestuia.

"Reprezentanţi ai autorităţilor publice de diferite niveluri au comunicat cu Marian" Kocner, omul de afaceri acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului ce ancheta asupra activităţilor sale, a spus un procuror special sub acoperirea anonimatului, fără a da nume. "Îi invit în mod ferm pe aceşti oameni să se manifeste şi să explice personal aceste afirmaţii", a declarat magistratul, adăugând că este posibil ca responsabilii în chestiune să fi comis delicte.

Fico a demisionat ca urmare a unor manifestaţii de proporţii, însă el se menţine la conducerea partidului populist de stânga aflat la putere Smer-SD şi are relaţii strânse cu succesorul său Peter Pellegrini.

Cinci persoane sunt acuzate de dublul asasinat, printre care promotorul imobiliar Kocner şi fosta sa translatoare Alena Zs.

Kocner se declară nevinovat, potrivit avocatului său Marek Para. Acesta din urmă nu a dezminţit autenticitatea textelor citate în presă, însă susţine că acestea nu se referă deloc la actul imputat clientului său.

În convorbirile sale cu Alena Zs, Kocner îl numeşte de Fico "cap pătrat", cum o fac adesea compatrioţii săi. "Mi-e teamă ca nu cumva 'cap pătrat' să o şteargă", a scris Kocner la câteva zile după crimă. Mai târziu, când Fico a demisionat din funcţie, Kocner i-a spus Alenei Zs că "îi va face o vizită lui 'cap pătrat' şi îi va da un şut în fund".

Săptămâna trecută, Fico a reproşat opoziţiei şi mass-mediei că duc "un fel de jihad" împotriva lui şi a partidului său.

Un analist din Bratislava, Pavol Babos, consideră că "nu este exclus ca Marian Kocner să se fi lăudat cu lucruri care nu erau adevărate, pentru a impresiona". Este prea devreme pentru a şti dacă scandalul cu mesajele va avea un impact asupra legislativelor prevăzute pentru martie 2020, însă atât Fico, cât şi ministrul de interne Robert Kalinak "sunt pe cale să-şi piardă definitiv potenţialul de a forma o coaliţie", a spus analistul. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Virgil Măgureanu, dezvăluiri fără perdea despre personajele care au îngropat România în ultimii 30 de an…

2 PSD se pișă pe români! Odrasla pușcăriașului, Mihnea Năstase, a participat marți la ședința de guvern

3 ALERTĂ CCR îl obligă pe președinte să revoce miniștrii demiși de Dăncilă! Dăncilă, obligată să vină în Parlame…

4 OFICIAL Politehnica București confirmă că diploma președintelui Transelectrica este FALSĂ! Amănunte INCENDIARE…

5 EXCLUSIV Ponta va TRĂDA la moțiunea de cenzură! PSD a cumpărat voturile necesare supraviețuirii la Putere!

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut