Slovacia, cheia grupei E de la Euro 2024. Principala adversară a României nu e atât de slabă pe cât o credem

Slovacia, cheia grupei E de la Euro 2024. Principala adversară a României nu e atât de slabă pe cât o credem

România a avut noroc la tragerea la sorți a grupelor Euro 2024, evitând numele mari ale Europei. Belgia este clar favorită la calificare, iar Slovacia este principala adversară a ”tricolorilor” pentru poziția secundă. Deși pare un nume mic, în fața căruia avem un bilanț pozitiv, naționala pregătită de italianul Francesco Calzona a făcut pasul spre fotbalul mare în ultimii ani.

Francisco Calzona a fost ”secund” la Napoli până să preia Slovacia. Foto Getty images

Adversara cu care, foarte probabil, ne vom lupta la Euro 2024 pentru locul secund în grupă și-a dovedit calitățile în preliminarii, unde nu a pierdut decât în fața Portugaliei, echipă care a terminat cu 10 victorii din 10 meciuri. Slovacii au avut 7 succese, un egal și cele două înfrângeri contra lusitanilor, încheind calificările cu 22 de puncte, 5 în fața celor de la Luxemburg. Islanda și Bosnia, echipe care pot ajunge în grupa României, alături de Israel și Ucraina, au fost pe locurile 4 și 5 în preliminarii chiar în seria Slovaciei.

Naționala lui Francesco Calzona se află la a treia prezență consecutivă la Euro și încearcă să treacă din nou de faza grupelor, așa cum au reușit la ediția din 2016. Slovacia are câteva vedete care joacă în campionate tari: Skriniar și Lobotka au în spate sezoane bune în Serie A.

Antrenor lipsit de experiență ca ”principal”

Un atu pentru România ar fi lipsa de experiență a selecționerului Calzona, antrenorul de 55 de ani fiind un etern ”secund”. Numit în 2022 de federația de la Bratislava, italianul a fost timp de 14 ani asistent, Slovacia fiind prima lui aventură ca ”principal”.

”Sunt satisfăcut că nu am dat peste italieni, nu-i voiam. Grupa putea fi mai ușoară sau mai grea, dar totul se va decide pe teren. Favorita grupei este clară și noi respectăm celelalte adversare. Totuși, nu trebuie să ne temem de ele. Și echipele ce vin din play-off au calitate, dar vom fi pregătiți pentru orice situație”, a declarat Francesco Calzona, după tragerea la sorți a grupelor.

Programul Grupei E la Euro 2024

17 iunie

ROMÂNIA – Play-off B (Munchen)

Belgia – Slovacia (Frankfurt)

22 iunie

Belgia – ROMÂNIA (Koln)

Slovacia – Play-off B (Dusseldorf)

26 iunie

Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt)

Play-off B – Belgia (Stuttgart)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat