Slovacia: Noul guvern slovac depune jurământul, cu măştile pe faţă

Slovacia: Noul guvern slovac depune jurământul, cu măştile pe faţă

Cu feţele acoperite de măşti de protecţie şi cu mănuşi de unică folosinţă pe mâini, noul guvern slovac a depus jurământul sâmbătă în faţa preşedintei Slovaciei, ţară afectată la fel ca toate celelalte ţări europene de pandemia de coronavirus COVID-19, informează AFP.

Lupta împotriva acestui virus şi a corupţiei endemice urmează să fie prioritare pentru acest guvern de coaliţie cvadripartită de centru-dreaptă al premierului Igor Matovic.

Alegerile de luna trecută au îndepărtat de la putere coaliţia condusă de partidul populist de stânga Smer-SD, slăbit în urma asasinării în 2018 a jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, care anchetase asupra corupţiei din ţara sa.

"Voi nu luaţi puterea", le-a declarat noilor miniştri preşedinta Zuzana Caputova, subliniind că ei "îşi asumă în special responsabilitatea asupra acestei ţări şi a cetăţenilor săi".

Matovic, 47 de ani, lider al mişcării OLaNO şi fost magnat media şi în domeniul imobiliar, a promis că echipa sa va fi "un executiv care va guverna cu poporul şi pentru acesta".


Foto: (c) SLOVAK PRESIDENTS OFFiCE HANDOUT / EPA


Coaliţia sa dispune de 95 de locuri în parlamentul format din 150 de deputaţi, având asigurată o majoritate solidă care îi permite să modifice Constituţia.

Liberali şi conservatori s-au alăturat OLaNO în coaliţie, precum şi partidul controversat de dreapta Sme Rodina, condus de Boris Kollar, un alt om de afaceri devenit politician.

Eurosceptic moderat, cunoscut pentru luările sale de poziţie împotriva migranţilor, Kollar s-a întâlnit deja cu lideri europeni de extrema dreaptă, între care Matteo Salvini, în Italia, şi Marine Le Pen, în Franţa.

O interdicţie de a călători în UE din cauza epidemiei l-a împiedicat pe Ivan Korcok, noul ministru de externe şi până în prezent ambasador în SUA, să asiste la ceremonie.

Deputaţii slovaci au purtat de asemenea măşti şi mănuşi în cursul primei lor sesiuni parlamentare vineri.

Ţară a zonei euro, cu 5,4 milioane de locuitori, Slovacia a înregistrat până sâmbătă 178 de cazuri de contaminări confirmate, fără niciun caz mortal. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /