Slovacii demonstrează împotriva corupţiei, la doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak

Slovacii demonstrează împotriva corupţiei, la doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak

Mii de slovaci intenţionează să demonstreze vineri împotriva corupţiei, la exact doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova, şi cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare din Slovacia, programate pentru 29 februarie, transmit TASR şi DPA.

La 21 februarie 2018, Jan Kuciak a fost ucis împreună cu partenera sa de viaţă în locuinţa lor din Bratislava, în timp ce jurnalistul lucra la o investigaţie jurnalistică asupra legăturilor dintre guvernul slovac şi mafia italiană.

Demonstraţiile de vineri au fost prefaţate în ajun de depunerea unei coroane de flori de către parlamentari slovaci din opoziţie în holul clădirii legislativului de la Bratislava.

Vicepreşedintele parlamentului slovac Martin Klus, membru al partidului 'Libertate şi Solidaritate', i-a invitat pe locuitorii Bratislavei să participe la comemorarea de vineri ce are loc în Piaţa SNP. Klus a afirmat că este pregătit să poarte consultări cu celelalte partide pentru a declara 21 februarie zi comemorativă. ''Cred că acest lucru ar fi mai mult decât potrivit ţinând cont de gravitatea acestei chestiuni (corupţia, n.r.)'', a spus el.

La rândul său, fostul preşedinte slovac Andrej Kiska, lider al formaţiunii 'Pentru popor', a onorat joi memoria lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. ''Parlamentul trebuie să adopte o lege care să declare 21 februarie zi comemorativă pentru Jan Kuciak şi Martina Kusnirova'', a susţinut Kiska.

Ultimul articol al lui Jan Kuciak, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Investigaţiile asupra afacerilor milionarului Marian Kocner, acuzat că a comandat asasinatul, au dezvăluit o reţea de corupţie care a funcţionat timp de câteva decenii în Slovacia.

Potrivit site-ului de ştiri aktuality.sk, un fost militar, Miroslav Marcek, a recunoscut că i-a ucis pe Kuciak şi pe partenera acestuia. Miroslav Marcek şi alţi trei suspecţi au fost inculpaţi în dubla crimă şi se află în detenţie începând din octombrie 2018.

În aprilie 2018, Parlamentul European a condamnat ferm într-o rezoluţie asasinarea lui Jan Kuciak şi a partenerei sale şi au cerut o ''anchetă aprofundată, independentă şi internaţională''. Ulterior, în ianuarie anul trecut, PE a lansat programul de training 'Jan Kuciak' adresat jurnaliştilor de investigaţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...